Wim Kieft openhartig bij Vrienden van Sprinkhanen

NIEUW-DIJK – Op sportpark de Meikever vond vrijdag 18 mei de jaarlijkse bijeenkomst plaats van de ‘Vrienden van Sprinkhanen’. Met een opkomst van 112 van de 140 actieve leden was de voetbalkantine goed vol. 

Wim Kieft te gast bij de Vrienden van Sprinkhanen. Foto Frank Buiting

Bij het begin van de avond gaf Frank Tiemessen in het kort een overzicht van de giften in 2017 en het huidige financiële overzicht. Voor het komend seizoen is een bedrag van 6000 euro beschikbaar voor giften aan de vereniging. De leden konden via stemming een keus maken uit zes mogelijkheden.

Wim Kieft
Hierna was het woord aan gast Wim Kieft, vergezeld van journalistieke duizendpoot Eddy van der Ley in de functie van vragensteller. In anderhalf uur werd het lief en leed van de oud-spits in beeld gebracht in een open gesprek over zijn bewogen tijd als voetballer en de tijd daarna.

Wim Kieft werd in 1962 in Amsterdam geboren. Hij was van 1980 tot en met 1994 actief voor Ajax, SC Pisa, Torino, PSV en Girondins de Bordeaux. Daarnaast kwam hij 43 keer uit voor het Nederlands voetbalelftal, waarvoor hij elf keer scoorde. Zijn belangrijkste doelpunt voor het Nederlands elftal scoorde Kieft tegen Ierland in de groepsfase van het EK 1988 in Duitsland. Hierdoor kon Oranje verder en werd uiteindelijk Europees Kampioen in dat jaar.

EK 1988
“Coach Rinus Michels was een wat afstandelijke man, maar wel met kennis van voetbal”, vertelt Kieft. “Hij gaf terecht de voorkeur aan Marco van Basten als spits. Jammer voor mij natuurlijk. Ondanks de titel was ik niet opgetogen en het liefst snel naar huis gegaan. Een groots gebaar was het moment dat Frans Beckenbauer ons in de bus kwam feliciteren met het behaalde succes.”

“Na de vliegtuiglanding in Eindhoven duurde de busreis naar Amsterdam drie en een half uur door het enthousiasme van de supporters”, weet Kieft nog. “In Amsterdam werden we opgewacht door een miljoen mensen, dus duurde het nog wat langer voordat ik naar huis kon.”

Personen
Kieft sprak vervolgens ook nog over zijn collega’s, trainers en vrienden in de voetballerij. Zo vertelde hij dat Hans van Breukelen graag op de voorgrond trad en overal duidelijk aanwezig was. “Ruud Krol was een arrogant en zelfingenomen persoon. Johan Cruijff daarentegen was een lieve man, van wie ik veel heb geleerd.”

Over Romario zie Kieft: “Dat was een topvoetballer en had daarom veel privileges. Hij werd de nachtkoning van Eindhoven genoemd.” Lokale held Ernie Brandts noemde hij een beperkte voorstopper. “Maar hij had wel een knappe vrouw.” Trainer Aad de Mos vond hij een amateur psycholoog. “Hij liet dingen doen die niets met voetbal te maken hadden.” Een goede vriend is nog steeds Kees Jansma.

Cocaïneverslaving
Ook was Kieft heel openhartig over zijn cocaïneverslaving. Toen hij op 35-jarige leeftijd zijn eerste lijntje kreeg aangeboden in een Amsterdamse discotheek, was hij direct verkocht. Hij kreeg eveneens een drankprobleem. Uiteindelijk kostte hem dat na achttien jaar ellende zijn huwelijk en kreeg hij financiële problemen. De oud-international snoof zijn hele vermogen op, bouwde een schuld op van 4,5 ton en ging failliet.

Op 1 januari 2012 ging Kieft op advies van trainer en maatje Fred Rutten naar een afkickcentrum nabij ‘De Herdgang’, het trainingscomplex van PSV. Zijn eerste afkickpoging mislukte na een intensief traject van zeven weken. Een jaar later deed hij een nieuwe Detox-poging, dit keer met nazorg in Amsterdam met lotgenoten. Inmiddels was hij in de schuldsanering beland en moest hij rondkomen van 10 euro per dag voor zichzelf en zijn dochter. Kieft kroop uit een diep dal, maar is momenteel clean en schuldenvrij.

Boek
In 2014 schreef journalist Michel van Egmond de bestseller ‘Kieft’ over de voormalige spits. Het boek werd verkozen tot beste sportboek van het jaar en was in 2014 bovendien het best verkochte boek. De geldprijs besteedde Kieft aan aflossing van zijn schuld bij de NS.  Terugkijkend zegt hij dat zijn verslavingstijd er een was van eenzaamheid. “De verslaving loert nog altijd. Daar moet je altijd alert op zijn.” 

Wim Kieft met het bestuur en de sponsorcommissie van Sprinkhanen.

Giften seizoen 2018-2019 
Na een korte pauze overhandigde Frank Tiemessen drie cheques aan voorzitter Frans van Vugt. De Vrienden van Sprinkhanen kozen voor een bijdrage van 2500 euro voor het opknappen van de kleedlokalen, 2000 euro ballen, spel- en trainingsmaterialen voor de jeugd en 1500 voor een jaarabonnement op Fox Sport in de kantine.