Open dag Voedselbank, groentetuin en Kledingbank Montferland

DIDAM – Van 15 tot en met 21 oktober is het de Week van de Voedselbanken. Diverse voedselbanken in Nederland zetten deze week de deuren open voor het publiek. Ook Voedselbank Montferland, die samen met de Kledingbank en de stichting Groenteteelt Voedselbank Montferland op zaterdag 20 oktober een open dag houdt.

Kledingbank Montferland zet zaterdag 20 oktober ook de deuren open.

“Voedselbanken Nederland heeft deze week voor het eerst uitgeroepen”, zegt Ton Vriezen, voorzitter van Voedselbank Montferland. “Wij haken daar op in met een open dag en hebben de Kledingbank en het voedselproject gevraagd om met ons mee te doen. Zo kunnen mensen die zaterdag van 11 tot 15 uur mooi rondje door Didam fietsen.”

Armoede
De drie stichtingen willen op 20 oktober aandacht vragen voor fenomeen armoede. Verder willen ze laten zien wie ze zijn en wat ze doen. “De meeste mensen kennen ons wel, maar weten niet welke organisatie erachter zit”, vertelt voorzitter Arja Schep van Kledingbank Montferland.

“Tijdens de open dag bieden we een kijkje in de keuken en vertellen de vrijwilligers over hun werk. Bovendien laten we zien dat onze kleding bij de goede mensen terechtkomt. We leggen uit wat de doelgroep is en waar een gezin van vier personen in de maand van moet leven. Veel mensen roepen dat onze cliënten wel heel makkelijk aan hun voedsel en kleding komen. Op 20 oktober kunnen ze zelf zien dat dit niet zo is.”

Ook bij Voedselbank Montferland worden belangstellenden van 11 tot 15 uur rondgeleid. “We geven een presentatie van de feitelijkheden”, zegt secretaris Matthieu Krabbe. “Bovendien laten we zien, waar het voedsel vandaan komt, hoe we het opslaan en verspreiden. Dat doen we met heel veel vrijwilligers, waarvan een aantal op 20 oktober ook aanwezig is. Voor alle drie stichtingen zijn in totaal 140 vrijwilligers actief.”

Het voedselproject maakte dit jaar een doorstart in Greffelkamp. Burgemeester Peter de Baat pootte de eerste plantjes.

Groentetuin
Een deel van het voedsel krijgt de Voedselbank aangeleverd vanuit de nieuwe groentetuin aan de Luijnhorststraat 3 in de buurtschap Greffelkamp. Hier wordt sinds april van dit jaar het voedselproject voortgezet, dat bijna vier jaar geleden werd opgestart door schutterij St. Isidorus Oud-Dijk. Voor de stichting Groenteteelt Voedselbank Montferland zijn inmiddels twaalf vrijwilligers actief.

“Daarvan komen gemiddeld zeven of acht mensen elke vrijdag oogsten”, vertelt secretaris Harry Peters. “Sinds mei hebben we elke week groenten aan de voedselbank geleverd. Twee maanden geleden hadden we 220 grote bloemkolen. Daarvan is ook een deel naar de voedselbank in Doetinchem gegaan. Over veertien dagen hopen we de eerste boerenkool te leveren.”

De poorten van de groentetuin staan 20 oktober eveneens open voor het publiek. Hier is onder andere te zien hoe er op een natuurlijk manier wordt geteeld. Peters: “We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen. De groentetuin is volledig biologisch. Ook nu de ‘roepen in de moes’ komen, wordt er geen gif gebruikt. De rupsen verwijderen we door water onder de planten door te spuiten.”

Locaties
Voedselbank Montferland is sinds dit jaar gevestigd aan de Pittelderstraat 20 in Didam. Wie een kijkje wil nemen bij de Kledingbank is zaterdag 20 oktober van 11 tot 15 uur welkom aan de Lockhorststraat 10 in Didam. Meer informatie staat op de website van de Kledingbank.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.