Open dag OVD in teken van onderwijs

DIDAM – De Oudheidkundige Vereniging Didam houdt op zondag 19 oktober de jaarlijkse open dag bij Jan&Jan. Het thema dit jaar is ‘onderwijs’.

Een schoolklas van de huishoudschool omstreeks 1957. Fotocollectie OVD

Een schoolklas van de huishoudschool omstreeks 1957. Fotocollectie OVD

Het onderwijs in Didam kent een rijke historie. Zo werd op 13 oktober 1936 in het dorp de eerste streekschool voor Buitengewoon Lager Onderwijs geopend. Op de borden in de grote zaal en galerij zijn hiervan foto’s te zien. Verder hangen er vooral klassenfoto’s van onder andere de Pius X-school, Maria kleuterschool, basisschool De Toorts, huishoudschool Sint Oda, Sint Ludgerusschool, Leidraad, Gerardusschool, Rakkertjes, BLO, Landbouwschool, ULO-school (Sint Martinus), Sint Josephschool in Loil en Sint Antoniusschool in Nieuw-Dijk.

Ook presenteren zich de diverse werkgroepen en is er aandacht voor rijks- en gemeentelijke monumenten, de OVD-bibliotheek en wordt inzicht gegeven in de werking van de website en de digitale verwerking van foto’s. Verder draait er een doorlopende film met dorpsbeelden uit het verleden.

De open dag is voor iedereen toegankelijk en vindt van 13 tot 17 uur plaats bij Jan&Jan aan het Lieve Vrouweplein 4 in Didam. Mensen in het bezit van oude foto’s van Didam, Loil en Nieuw-Dijk of bidprentjes worden verzocht om deze mee te nemen zodat ze kunnen worden gescand voor het OVD archief. Kijk voor meer informatie op www.ovd-didam.nl.

Facebooktwittergoogle_plus

Jan
Over de schrijver
Jan Beursken is geboren in Nieuw-Dijk en was tot zijn pensioen werkzaam voor de gemeente Zevenaar. Hij heeft een grote belangstelling voor de geschiedenis van De Liemers en Didam in het bijzonder. Sinds 1997 is hij bestuurslid voor de Oudheidkundige Vereniging Didam, vanaf 2001 in de functie van secretaris.