Oost-Europese gitaarvirtuozen spelen voor Bergh in het Zadel

’s-HEERENBERG – Miso Petrovic en Sandi Durakovic, twee in Mostar geboren gitaarvirtuozen, hebben ten bate van Bergh in het Zadel een geweldig concert gegeven in Café Heeren Dubbel bij Huis Bergh in ‘s-Heerenberg.

De twee geweldige gitaristen naast elkaar, links Sandi Durakovic en rechts Miso Petrovic. Foto Jan Kraaijenbrink

De twee geweldige gitaristen naast elkaar, links Sandi Durakovic en rechts Miso Petrovic. Foto Jan Kraaijenbrink

Het duo heet ‘The Old Bridge’, genoemd naar de bijna 1000 jaar oude brug over de rivier de Neretva. Die historische brug werd tijdens de burgeroorlog in Joegoslavie volledig verwoest, maar later steen voor steen herbouwd met de oorspronkelijke materialen die uit de rivier opgevist moesten worden.

Het concert van het in Nederland wonende duo werd een muzikale rondreis door ex-Joegoslavie met bestaande songs en eigen liedjes, die gemaakt zijn voor een theatervoorstelling. De eerste nummers waren vooral instrumentaal op twee akoestische gitaren, waarbij het ritme kwam van handen, voeten en soms ook de wangen van Miso. Al snel werd dat ritme door de volle zaal opgepakt, zeker toen tijdens een zigeunernummer ook de zang aan het optreden werd toegevoegd.

In de Oost-Europese muziek klonken regelmatig Griekse invloeden door, of was dat soms andersom? Wie heeft wie beïnvloed? Die vraag hoefde niet beantwoord te worden, want het optreden ging verder met een droevig Engels liefdesliedje, ‘Boulevard of broken dreams’, gevolgd door muziek van Eric Clapton.

Het afwisselende concert, georganiseerd door Agnes Verschuur, die ook dit jaar weer drie concerten ten bate van Bergh in het Zadel verzorgt en na afloop 170 euro aan de stichting kon overmaken, werd afgesloten met hartstochtelijke muziek en zang, gevolgd door een ritmische dans met trekjes van de sirtaki, die eindigde met ‘muziek’ gemaakt met een leeg limonadeglas op de snaren van een gitaar. De beloning was een staande ovatie, zeker toen door Agnes gemeld werd dat het virtuoze duo haar gage had verlaagd voor het goede doel.Facebooktwittergoogle_plus

Sjaak Reumer
Over de schrijver
Sjaak Reumer is geboren en getogen in ’s-Heerenberg en was tot zijn pensionering gedurende meer dan 40 jaren werkzaam als boekhouder bij Rabo Verpakkingen B.V. Zijn hobby’s zijn onder meer het organiseren van wielerwedstrijden, zoals in het verleden de Grote Prijs Wieler Revue en tegenwoordig de Henk Lubberding Classic en het schrijven voor diverse bladen. Zo maakt hij al jaren deel uit van de redactie van carnavalskrant De Waskuup. Daarnaast is hij oud-prins en erelid van de ’s-Heerenbergse carnavalsverenging en is hij sinds zijn pensionering PR-voorzitter van Bergh in het Zadel voor de Kankerbestrijding.