Ongetraind fiets op voor gezinshuis in Zuid-Afrika

DIDAM – Ze hebben zich niet voorbereid, zijn ongetraind en beslissen donderdagavond pas waar de reis naartoe gaat. Vrijdagmorgen stappen Jan Kruitbosch van Driestroomhuis Didam en Zevenaarder Peter Derksen op hun mountainbike of in de trein om minimaal 24 uur non-stop te fietsen voor een gezinshuis in Zuid-Afrika. “We gaan door tot we er bij neervallen.”

Jan Kruitbosch (links) en Peter Derksen stappen vrijdag ongetraind de mountainbike op om zoveel mogelijk kilometers voor het gezinshuis Isiaiah 54 in Zuid-Afrika te fietsen.

Jan Kruitbosch (links) en Peter Derksen stappen vrijdag ongetraind de mountainbike op om zoveel mogelijk kilometers voor het gezinshuis Isiaiah 54 in Zuid-Afrika te fietsen.

Vorig jaar daagden de twee elkaar al uit door de 1660 kilometer naar het Zweedse Stockholm per fiets af te leggen. “Dat hebben we gehaald, maar daarna hebben we eigenlijk nauwelijks nog wat gedaan”, vertelt Kruitbosch. “Ik wilde echter nogmaals zo’n uitdaging aangaan en verder fietsen. Maar Peter zag dat absoluut niet meer zitten. Toen hebben we een compromis gesloten. We fietsen nu onvoorbereid tot we er letterlijk bij neervallen. Deze keer hebben we er bovendien een goed doel aan gekoppeld.”

Isiaiah 54
De twee fietsen voor Isiaiah 54, een vergelijkbaar gezinshuis als Driestroomhuis Didam, maar dan in het Zuid-Afrikaanse Durban. “Zij bieden net als wij onderdak aan kinderen met een lichte verstandelijke beperking en een vorm van gedragsproblematiek”, zegt Kruitbosch. “In tegenstelling tot ons gezinshuis zijn zij echter volledig afhankelijk van donaties. Waar wij acht kinderen in huis hebben, vangen zij gemiddeld veertien kinderen op. Daar zitten hele jonge kinderen bij, die vaak zwaar zijn mishandeld of te vondeling zijn gelegd.”

Kruitbosch steunt het gezinshuis al door met een groep Nederlandse donateurs maandelijks een vast bedrag naar Zuid-Afrika over te maken. Het geld dat hij met de fietstocht ophaalt, is grotendeels voor de aanschaf van kerstcadeaus voor de kinderen. “We hebben inmiddels 607,50 binnen plus zeven euro per uur en 0,25 euro per kilometer”, vertelt hij. “Dat is al een mooi bedrag, maar daar mag best nog wat bij. Mensen die ons sponsoren, krijgen dan ook honderd procent garantie dat het volledige bedrag naar het gezinshuis gaat.”

Kruitbosch en Derksen beginnen vrijdagmorgen 14 november per fiets of trein aan hun reis. Afhankelijk van de wind fietsen ze van noord naar zuid of van Maastricht naar Groningen. Kruitbosch: “Tot windkracht drie starten we vanuit het Driestroomhuis aan de Manhorstweg in Didam. Dan fietsen we waarschijnlijk naar het westen en daarna omhoog naar de afsluitdijk en vervolgens vanuit Friesland weer naar beneden. Waait het te hard dan gaan we eerst met de trein naar Groningen of Maastricht en starten we daar. Als we meteen tegen de wind in beginnen, raken we namelijk snel gedemotiveerd en halen we ons doel nooit.”

Dat doel is minimaal 24 uur. “Als we dat niet halen, staan we voor joker”, vindt Kruitbosch. Elk uur mogen de twee vijf minuten rusten. “Anders komen we niet meer op gang.” Ze laten zich daarbij per uur, per kilometer of voor een vast bedrag sponsoren. “Al is het maar een euro, alle beetjes helpen.”

Sponsoren
Wie wil sponsoren, kan een persoonlijk berichtje via Facebook of de WhatsApp sturen naar Jan Kruitbosch. Het telefoonnummer is 06-52084816. Meer informatie over het Zuid-Afrikaanse gezinshuis is te vinden op de Facebook-pagina Vrienden van Isiaiah54. Op www.driestroomhuisdidam.nl staat alles over Driestroomhuis Didam.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.