Ondernemers en gemeenten gaan samen voor energiebesparing

REGIO – De gemeenten Montferland, Doesburg, Westervoort, Duiven en Zevenaar en Montferland werken samen met de ondernemersverenigingen Lindus, MKB Duiven, MKB Zevenaar en Groene Allianties de Liemers om ondernemers en organisaties te stimuleren tot energiebesparing. 

Aanleiding voor deze unieke samenwerking is onder andere de nieuwe wetgeving vanuit de Rijksoverheid.  Een flink aantal bedrijven en organisaties moet voor 1 juli voldoen aan een informatieplicht over energiebesparingsmaatregelen.

Binnen Groene Allianties de Liemers (GAdL) is ‘Regie op Energie’ ontwikkeld. Dit is een meerjarige aanpak, waarbij bedrijven en organisaties niet alleen worden ontzorgd in hun proces van energie besparen, maar waarbij zij gelijk ook kunnen voldoen aan hun wettelijke verplichtingen. Deze aanpak wordt samen met energieconsultants, accountants en installateurs uit de Liemers georganiseerd. 

De Liemerse gemeenten omarmen deze aanpak, omdat er gebruik wordt gemaakt van lokale en regionale expertise, zonder uitsluiting van anderen. De kwaliteit is geborgd door de inzet van onafhankelijke experts, zonder winstoogmerk.

Groene Allianties de Liemers heeft bovendien een subsidie van de provincie Gelderland ontvangen voor de eerste honderd deelnemers aan Regie op Energie. Iedere deelnemer ontvangt daardoor 1.000 euro korting op de kosten van het 4-jarig abonnement. Ook de Rijksoverheid volgt met grote belangstelling deze ontwikkelingen in de Liemers.

Regie op Energie
Als Regie op Energie bij honderd bedrijven en organisaties wordt uitgevoerd dan brengt dit ruim 370.00 aan energiebesparing, 21 manjaren aan werkgelegenheid, ruim 1.730 ton beperking van de CO2 emissie en bijna 2.000.000 kWh besparing aan elektriciteit en 260.00 kubieke meter aardgas op.

De Liemers kent maar liefst 34 bedrijventerreinen en naar schatting 8.000 bedrijven en organisaties. Als alle 8.000 bedrijven en organisaties in de Liemers overgaan tot energiebesparing en deelnemen aan Regie op Energie dan kunnen bovengenoemde waardes 80 keer zo groot worden.

Informatiebijeenkomsten
De samenwerkingspartners organiseren drie informatiebijeenkomsten voor ondernemers en organisaties over de energiebesparings- en informatieplicht. Op dinsdag 26 maart is er van 16 tot 17.30 uur een bijeenkomst in het gemeentehuis in Montferland. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van Groene Allianties de Liemers.