Officiële aftrap voor nieuw ommetje in Meikamerbos

NIEUW-DIJK – De boswerkgroep van de Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk (VLN) heeft zaterdag de aftrap gegeven voor een nieuw ommetje in het Meikamerbos. Wethouder Martin Som en Renate Meiland, beleidsmedewerkster bij de gemeente Montferland, brachten beiden met een minishovel de eerste natuurvriendelijke halfverharding aan voor het pad.

Zaterdag werd de aftrap gegeven voor de aanleg van het nieuwe ommetje. Foto Gerard Minke

Het wandelpad heeft een lengte van ongeveer 600 meter en ligt op het particulier terrein van Theo van Haeren. Dit voormalige landbouwperceel langs de A18 en Smallestraat in Nieuw-Dijk is in 2000 omgevormd tot bos. In het bos is ook een paddenpoel aangelegd. “Inmiddels staan de bomen er dertig jaar en is het bos helemaal dichtgegroeid”, vertelt Willem Wolters, vrijwilliger van de Meikamer boswerkgroep.

Een paar jaar geleden werd daarom door de boswerkgroep een plan gemaakt voor een wandelpad in dit deel van het Meikamerbos. Maar uit angst voor vandalisme werd dit in eerste instantie niet doorgezet. Op aanraden van oud-dorpsgenoot Ivo Derksen, die bosbouw studeerde, dunde de werkgroep het bos afgelopen winter echter toch met een derde uit en kwam het plan weer uit de kast.

“Vervolgens hebben we de contouren voor het nieuwe wandelpad gemaakt”, zegt vrijwilliger Eric Boerstal. “De onderlaag is kaal gemaakt en van dik worteldoek voorzien. Hierop brengen we Achterhoeks Padvast aan, een duurzaam halfverhardingsproduct van gemalen grind en zand. Ook maken we nog twee bruggetjes voor over de sloot en een trappetje.”

Wandelroute
Het nieuwe wandelpad sluit aan op de al bestaande wandelroute in het rabatttenbos aan de Meikamerlaan. Als het klaar is, kan er in het Meikamerbos een route van bijna drie kilometer worden gelopen.

Wolters: “Het idee is om bij de ingangen van het bos een bord te plaatsen met een plattegrond van het ommetje en een stukje geschiedenis van het Meikamerbos. Hierop komt wellicht ook informatie over de vogels die in het bos te zien zijn. Het afgelopen jaar hebben we zestig zelfgemaakte nestkastjes opgehangen voor onder andere de bosuil, steenuil, torenvalk, koolmees, pimpelmees en spreeuw.”

De ingang van het nieuwe ommetje ligt aan de Smallestraat. Hier komt een slagboom voor, zodat er geen fietsen of bromfietsen door kunnen. Het nieuwe pad sluit op drie punten aan op de bestaande route. Twee punten lopen vanaf het oefenveld van voetbalvereniging Sprinkhanen richting de snelweg. Het derde punt sluit bij de voormalige op- en afrit van de A18 aan op de openbare weg.

Ronnie Looman, voorzitter van de Stichting Ludieks, overhandigde de cheque aan Willem Wolters.

Kosten
De aanleg van het wandelpad kost 8500 euro. Dit bedrag wordt gesubsidieerd door de gemeente Montferland, eigenaar van een deel van het Meikamerbos. Daarbij ondersteunt een lokale ondernemer de boswerkgroep met machines. Zaterdag werden de vrijwilligers bovendien verrast met een cheque ter waarde van 656 euro van de Stichting Ludieks.

“Daar zijn we uiteraard hartstikke blij mee”, zegt Wolters. “Hiermee kunnen we de legeskosten voor het aanvragen van de omgevingsvergunning betalen en zijn alle kosten afgedekt.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.