Nostalgische dorpskamer Burgers van Diem officieel geopend

DIDAM – Met het doorknippen van liefst twee linten werd vorige week woensdag Burgers van Diem officieel geopend. Zowel burgemeester Ina Leppink als Arjan ter Bogt, directeur van verhuurder Plavei, namen de schaar ter hand. “Wij zijn anders en doen het anders”, zegt Petra Buijs. “Daarom is het ook een andere opening dan normaal.”

Tijdens de opening werd ook de winnaar van ‘Heel Didam Bakt’ bekent gemaakt. De taart van Jessica Verte, in het turquoise van Burgers van Diem, werd door de burgemeester tot winnaar uitgeroepen.

Tijdens de opening werd ook de winnaar van ‘Heel Didam Bakt’ bekent gemaakt. De taart van Jessica Verte, in het turquoise van Burgers van Diem, werd door de burgemeester tot winnaar uitgeroepen.

Burgers van Diem is de nieuwe nostalgische dorpskamer van woonzorgcentrum Meulenvelden. Petra Buijs en Stef Verf van de Sociale Combinatie namen onlangs de exploitatie van het voormalige restaurant De Marktmeester over en lieten er een ander concept op los.

“Burgers van Diem moet een uitbreiding worden van de eigen huiskamer van de inwoners van Meulenvelden”, vertelt Buijs. “Het is niet alleen een restaurant, maar ook een plek om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te trainen en te coachen. Je kunt er een hapje eten, maar je bent ook welkom om alleen even een krantje te lezen. De inrichting is nostalgisch met elementen, muziek en gerechten van vroeger.”

In het restaurant zijn inmiddels allerlei brocante accenten aangebracht. Ook is er een winkeltje met spullen van vroeger. Buijs: “Ouderen beginnen er spontaan verhalen van toen bij te vertellen. Ze leiden tot gespreksstof en brengen een ontmoeting tussen de bewoners en gasten tot stand.”

Keuken
Daarnaast is de keuken van het restaurant verbouwd en verbeterd. Hier kookt sterrenkok Stefan Otten onder andere gerechten van toen. Tijdens de opening krijgen de gasten alvast een voorproefje van de nostalgische aardappelsoep en rijstpudding, gemaakt volgens een recept uit 1936.

“Het restaurant willen we in het najaar onder handen nemen”, zegt Buijs. “Hier maken we samen met Symbion een project voor de houtbewerking- en schildersgroep van. We werken als samen met de school. Net als Zozijn en de Ziep zorgen zij voor de cliënten en begeleiders, die ons restaurant gaan runnen.”

Na de zomervakantie gaat ook die groep volop aan de slag. Op dit moment zijn er nog maar twee cliënten en een aantal stagiaires aan het werk. “We zitten nu even in een overbruggingsperiode. Pas na de zomer gaan we met een volledige bezetting draaien. Dan komen ook de leestafel en boekenkast.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.