Nieuwjaarsduik: ‘Alles sores en leuke dingen van 2017 wegspoelen’

DIDAM – De één duikt maandag al voor de twintigste keer, de ander liet één keer verstek gaan en springt op nieuwjaarsdag voor de 19e keer in het ijskoude water van het baggergat. Harry Peters (63) en Wim Berendsen (66) zijn dan ook de meest trouwe deelnemers aan de traditionele ‘Nieuwjaarsduik van het oosten’. Op 1 januari is de twintigste editie en zijn de twee uiteraard weer van de partij.

Foto Wim Lubbers

“We hebben beiden de eerste keer gemist”, zegt medeorganisator Harry Peters. “Maar we hebben wel gedoken in 2001, de enige keer dat de Nieuwjaarsduik werd afgelast. Dat jaar was het baggergat dichtgevroren, maar was er aan de overkant bij voetbalvereniging DVC’26 wel een wak. Daar zijn we toen met een man of tien spontaan ingesprongen. Die keer is echter niet meegeteld door de organisatie.”

Wim Berendsen was er, tot zijn eigen ergernis, in 2010 ook niet bij. Toen lag er net als in 2001 ijs en had het doorgaan van de duik nogal wat voeten in aarde. “De schaatsers wilden niet dat we een wak hakten”, weet Peters nog. “Maar wij hadden wel een vergunning voor de Nieuwjaarsduik. Uiteindelijk hebben we met een kettingzaag een gat in het ijs gemaakt, waardoor de schaatsbaan verder in tact bleef. Dat ging hartstikke goed, de schaatsers kwamen op nieuwjaarsdag zelfs kijken.”

Te laat
Voor Berendsen was het toen echter te laat. “Op oudejaarsdag sprak ik een schaatser uit Loil en die vertelde me dat de duik niet doorging. ‘Als ze een wak hakken, krijgen ze ruzie met ons’, zei hij. Op 1 januari zag ik echter op de website van Triathliem dat de Nieuwjaarsduik toch doorging. Ik ben ten snel op de fiets gesprongen, maar was helaas te laat. Anders was dit ook mijn twintigste duik geweest.”

Maar eigenlijk heeft Berendsen al veel vaker gedoken. Als één van de weinige deelnemers springt de Loilenaar op 1 januari namelijk niet één, maar liefst drie keer in het water. “De eerste keer is het ergste, daarna ben je er doorheen”, lacht hij. “Na afloop heb ik alleen hele koude voeten. Verder voel ik me er goed bij. Je spoelt alle sores en leuke dingen van het afgelopen jaar weg. Daarbij is het ook een leuk begin van het nieuwe jaar. Je ontmoet allemaal bekenden, drinkt samen een glaasje en eet een oliebol.”

Eerste keer
Het was een Didamse vriendengroep die twintig jaar geleden de Nieuwjaarsduik in het baggergat voor het eerst organiseerde. Na vier jaar hielden de vrienden het echter voor gezien. Het viel ze zwaar om na een nacht flink doorfeesten ’s morgens alweer vroeg paraat te zijn. Carnavalsvereniging de Geinsköp en triatlonvereniging Triathliem namen de organisatie over en zetten de traditie voort.

Onder aanvoering van Harry Peters en Harry Derksen organiseren zij op 1 januari voor de 16e keer de Nieuwjaarsduik in het water van de Nevelhorst. “Wij maken het onszelf wat makkelijker”, zegt Peters. “Het omkleden voor de duik gebeurt tegenwoordig in twee vrachtwagens van Vink, één voor de dames en één voor de heren. De eerste jaren werd er een tent als kleedruimte opgezet. Daarom moest die groep vrienden ook zo vroeg op. De wagens komen nu rond 12 uur en een half uur na het evenement is alles weer netjes opgeruimd.”

Partycentrum Plok zorgt daarnaast voor gratis koffie en glühwein voor de deelnemers en toeschouwers en Kampioensbakker Paul Berntsen bakt honderden oliebollen. Verder verlenen de kikvorsmannen van de duikvereniging en de EHBO Didam hun medewerking aan het evenement.

The Iceman
De eerste duikers gaan maandagmiddag om 13 uur het water in. Het startschot wordt gegeven door Roy Gieling, jubileumprins van de Geinsköp. “We duiken in groepen en beginnen altijd met de kinderen”, vertelt Peters. De Nieuwjaarsduik wordt nu voor de derde achtereenvolgende keer afgesloten met The Iceman. Deze korte triatlon bestaat uit tien meter zwemmen, 400 meter fietsen en 400 meter lopen. De organisatie is in handen van Triathliem en deelname is gratis en op eigen risico. Aanmelden kan, net als voor de traditionele duik, ter plekke.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.