Nieuw parcours voor Westernboerderij Survival Run Loil

LOIL – Het parcours van de Survival Run Loil gaat dit jaar niet door de buurtschap Greffelkamp. Voor de vijfde editie van het evenement heeft de organisatie voor een nieuwe route gekozen. “We gaan nu richting Nieuw-Wehl”, zegt Peter Rutjes. “Door de bosjes van Cornelissen en Reintjes en over de Leigraaf.”

Peter Rutjes (links) en Onne Heesen in de zwaaicombi in het bosje van Reintjes aan de Groenestraat in Loil. Het bosje is dit jaar nieuw in het parcours.

Peter Rutjes (links) en Onne Heesen in de zwaaicombi in het bosje van Reintjes aan de Groenestraat in Loil. Het bosje is dit jaar nieuw in het parcours.

Het nieuwe parcours biedt de bouwers van de Westernboerderij Survival Run weer nieuwe mogelijkheden. Waar de hindernissen in Greffelkamp vooral in bermen, weilanden en de wetering moesten worden geposteerd, hebben ze nu de beschikking over een bos- en waterrijker gebied.

“Het is echt heel verrassend om te zien wat er in Loil allemaal is”, vindt Onne Heesen. “Rennend door weilanden en landerijen kom je zoveel mooie dingen tegen. Zo ligt er aan de Pals bij de familie Cornelissen een klein natuurgebied met een bosje, vijver en grotten, waar we doorheen mogen. Over de zes meter brede Leigraaf, op de grens van Loil en Nieuw-Wehl, bouwen we zes hindernissen. Daar moeten de deelnemers onder andere vanuit het water, via een net omhoog klimmen. Met het wiebertje komt er bovendien een nieuwe hindernis.”

Eigenlijk was er voor de organisatie van de survivalrun weinig reden tot verandering. Het evenement groeide de afgelopen vijf jaar alleen maar en dit jaar zat de inschrijving met 850 deelnemers in drie en een halve dag zelfs al helemaal vol. Toch koos ze voor de run op zondag 26 juni bewust voor een andere route.

“Bijna elk jaar is de helft van de hindernissen nieuw”, vertelt Rutjes. “Toch zagen de deelnemers weinig verschillen, omdat het parcours steeds hetzelfde was. We hadden al eerder het idee om de route te verleggen, maar dan moet je ook weer opnieuw toestemming vragen aan de landeigenaren en nieuwe vergunningen aanvragen. Omdat we dit jaar ons eerste lustrum vieren, wilden we echter wat nieuws brengen en hebben we gekozen voor een ander parcours.”

Start
Daarnaast verschillen onder andere de start- en eindhindernis ten opzichte van voorgaande jaren en ligt het ‘gat van Baakman’ nu niet achteraan, maar voorin het parcours. De suvivallers beginnen direct bij de start al met een hindernis. In de Kloosterstraat voor café Hendriks staat een waterbak met een swing over en een wranger, waar ze doorheen moeten.

“Hier wordt ook iedere deelnemer op de foto gezet”, zegt Heesen. “Onze uitdaging is vervolgens om de foto op tijd ontwikkeld te krijgen, zodat we deze bij de finish kunnen meegeven. Dat is ons cadeautje voor de deelnemers in het kader van het 5-jarig jubileum van de survivalrun.”

De run eindigt ook weer in de waterbak. Hier belanden de survivallers in via een drie meter hoge half pipe, die eveneens nieuw is. Heesen: “Het is redelijk uniek dat we die hebben. De half pipe zit ook als eindhindernis in ‘Nederlands Ruigste!’. Daar is de bel bovenaan de finish. Dat wilden wij ook, maar dat mocht niet. Daarom zit er nog een waterbak met ringen achter.”

Make a Wish
Dit jaar is er met Make a Wish ook een goed doel aan de survivalrun gekoppeld. Er staat een kraam van Make a Wish op de Sfeermarkt, waar koffie en thee worden verkocht. Rutjes: “Die krijgen ze van ons.” Verder worden er Make a Wish shirtjes en bidons verkocht en doet er namens het goede doel een team mee aan de run.

De Westernboerderij Survival Run Loil begint zondag 26 juni om 9.15 uur. Om 15.36 uur gaat de laatste groep van start. Het parcours heeft een lengte van 5,9 kilometer en telt 32 hindernissen.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.