Nieuw online platform voor mensen met passie of talent

DIDAM – Zelf heeft ze een passie voor fotograferen. Haar vader is verzot op zeilen en wil ook graag anderen laten genieten van zijn hobby. “Zo zijn er veel meer mensen met passies en talenten, die ze niet alleen met bekenden willen delen”, weet Roeleke Schepers. Binnenkort lanceert de Didamse SCEPPT, een online platform waar mensen hun talenten en passies kunnen presenteren aan de buitenwereld.

Roeleke Schepers hoopt begin volgend jaar haar website te lanceren. Daarop staat dan onder andere het verhaal van haar vader, die een enorme passie heeft voor zeilen.
Roeleke Schepers hoopt begin volgend jaar haar website te lanceren. Daarop staat dan onder andere het verhaal van haar vader, die een enorme passie heeft voor zeilen.

“Ons doel is om de website ergens in het eerste kwartaal van 2015 te lanceren”, vertelt Schepers. “Hierop kunnen mensen een eigen profiel aanmaken, waar ze middels een filmpje, soundclouds, teksten en foto’s hun passie of talent laten zien. Via Twitter en onze Facebook-pagina kunnen ze zichzelf echter nu al bekend maken. Als we online gaan, willen we namelijk al minimaal vijftien ‘talenten’ presenteren.”

Schepers ziet in haar omgeving, zowel in haar woonplaats Didam als in Nijmegen waar ze studeerde, veel vrienden en bekenden met een passie of talent. Ze vindt het echter jammer dat die vaak verborgen blijven voor alleen hun eigen kringetje. Tijdens een wandelvakantie begin dit jaar in Spanje ontstond zo het idee voor SCEPPT.

“Een vriend van me is muzikant en zit in een band, maar hij kan op zijn piano nog zoveel meer spelen. Dat laat hij straks op onze site zien, zodat heel veel mensen er vervolgens van kunnen genieten. Zelfs live. Het idee is namelijk dat hij, eventueel tegen een kleine vergoeding, ook een huiskamerconcert kan geven op iemands feestje. Verder is er een jongen, die goed in Spaans is en zijn kennis wil delen met anderen. Daar hoeft hij niks voor te hebben. Hij vindt het leuk om te doen, omdat hij zo weer andere mensen ontmoet en inspireert.”

Donateurs
Deelnemers aan SCEPPT betalen 2,50 euro per maand om zichzelf via het platform te presenteren. Een deel van dit geld gaat naar innovatieve en ecologische projecten. “Ze worden dus als het ware donateur van zo’n project”, zegt Schepers. “Dat kan bijvoorbeeld een nieuw onderwijssysteem voor drop-out studenten zijn. Of iemand die een stuk land beschikbaar wil stellen voor moestuintjes, waar anderen kunnen tuinieren.”

Schepers heeft inmiddels een team van drie mensen om zich heen verzameld, die de website voor haar bouwen en vormgeven. Het geld dat ze daar voor nodig heeft, probeert ze bij elkaar te krijgen via de 1%Club. De 1%Club is een crowdfunding platform voor goede ideeën.
Schepers: “Zij richten zich daarbij vooral op initiatieven met een sociale en ecologische toegevoegde waarde. Deze non-profit organisatie werkt niet op basis van investeringen, maar op basis van donaties. Mensen die je initiatief willen steunen, storten een bepaald bedrag. We staan er nu zo’n drie weken op en hebben inmiddels 1600 euro bij elkaar. We hebben echter 3000 euro nodig, dus we zoeken nog wel een paar donateurs.”

Geld doneren kan via de website onepercentclub.com/go/projects/delen-van-passie-en-talent. SCEPPT is inmiddels ook te vinden op Facebook en op Twitter.