Nieuw jubileumboek van d’Olde Waskupen vol met carnavalisten

‘s-HEERENBERG – Carnavalsvereniging d’Olde Waskupen bestaat volgend jaar 66 jaar en zes keer elf is carnavalistisch gezien een bijzonder jubileum. In 2021 wordt daarom een boek uitgebracht als vervolg op de jubileumboeken bij het 22- en 44-jarig bestaan. Gebonden, 512 pagina’s dik en dit keer volledig in kleur.

Sjaak Reumer

De schrijvers zijn er inmiddels een jaar mee bezig. De meeste jaren liggen al bij de eindredactie en ook zijn al veel foto’s uitgezocht. Daarop zijn erg veel carnavalisten en ‘normale’ mensen te zien. Ook worden heel veel mensen in het boek genoemd, zoals vrijwilligers van de pronkzittingen voor zowel de volwassenen als de jeugd. Net als alle prinsen met hun gevolg, alle leden van de Raad van XI, alle oud-prinsen en heel veel deelnemers aan de optochten.

Het eerste jubileumboek werd samengesteld door IJsbrand Nijhof en het tweede door een team van vijf man. Het jubileumboek dat volgend jaar verschijnt, is en gezamenlijke productie van Gaby Berendsen, Antoine Booms, Hans Geers, Thijs Heering, Thiemo Kaaf, Erik Meuleman, Michel Moll, Sjaak Reumer, Daniël Schmitz, Hans Stein, Willy Stein en de fotografen Jan Kraaijenbrink, Eddy te Pas, Marco Scheurink, Theo Sommers, Ton van Vliet en vele anderen. De eindredactie doen IJsbrand Nijhof en Sjaak Reumer.

“Het is nu zaak voor bestuur en samenstellers om de financiering van het boek rond te krijgen, want deel drie gaat maar liefst 12.000 euro kosten aan druk- en zetwerk. Het wordt echt een derde deel, want het boek komt er net zo uit te zien als de eerste twee ‘leren’ boeken uit 1967 en 1999. Het enige verschil is dat de foto’s in kleur worden uitgevoerd, wat in deel één nog onbetaalbaar was en in deel twee nog erg duur.”

Sponsoring
Het jubileumboek is volgend jaar voor iedereen te koop voor 22 euro per stuk. Leden van de vereniging zoeken sponsors bij bedrijven en stichtingen, die een hoger bedrag op tafel willen leggen, maar dan ook één of enkele boeken ter beschikking krijgen. Zo wordt aan de vaste adverteerders van carnavalskrant De Waskuup gevraagd om náást de traditionele advertentie in die krant zich ook voor 100 euro extra aan te melden als sponsor van het boek. Hun firmanaam wordt dan in het boek vermeld en bovendien ontvangen ze twee jubileumboeken.

De leden van de vereniging wordt gevraagd een boek te kopen voor 30 euro per boek. Voor de extra acht euro, die dat oplevert, wordt het lid ook als sponsor in het boek vermeld. Hoewel het boek pas volgend jaar uitkomt, kan iedereen zich binnenkort via internet al van een boek verzekeren. Penningmeester Rob Krijgsman bekijkt in hoeverre de voorverkoop in de vorm van inschrijving op het boek te doen is. Waarbij net als bij online kaartverkoop voor de pronkzitting XL een voucher te printen is, waarna men het boek in oktober 2021 krijgt overhandigd. Binnenkort worden de spelregels hiervoor bekendgemaakt.

Foto: Het jubileumboek van d’Olde Waskupen dat volgens jaar tijdens het 66-jarig bestaan van de carnavalsvereniging wordt uitgegeven.