Nieuw college aan slag met Masterplan Didam

’s-HEERENBERG/DIDAM – Na ’s-Heerenberg krijgt Didam zijn eigen Masterplan. Als de randweg klaar is, gaat het centrum van het dorp op de schop. De plannen voor het verkeersluw maken van het winkelgebied en een ‘nieuw’ evenementenplein worden al gemaakt. Het is één van de prioriteiten in het 41 punten tellende raadsprogramma, dat de nieuwe coalitie donderdag met goedkeuring van de oppositie presenteerde.

Het nieuwe college.
Het nieuwe college.

“We willen het verkeer straks om het centrum van Didam leiden”, zei formateur en CDA-lijsttrekker Tanja Loeff. “Daarmee willen we graag een aantrekkelijk winkelcentrum creëren, waar we zaken met elkaar gaan verbinden. Vervolgens gaan we bij het oude raadhuis of bij de kerk voor een nieuwe pleinfunctie, waar onder andere de kermis, het carnavals- en schuttersfeest kunnen plaatsvinden.”

Raadsprogramma
De nieuwe, en oude, coalitie van CDA, PvdA en VVD gaat de komende vier jaar aan de slag met het raadsprogramma, dat ook door de oppositiepartijen wordt ondersteund. “We hebben bewust niet gekozen voor een collegeprogramma’’, vertelde Loeff. “Dit raadsprogramma wordt door alle partijen gedragen en dat is belangrijk gezien alle ontwikkelingen, als de transities in de zorg en de infrastructurele veranderingen, die op ons afkomen. Daarbij is het kort en bondig gehouden en op hoofdlijnen geschreven, zodat er nog ruimte is voor discussie.”

Belangrijke punten in het raadsprogramma zijn naast de ontwikkeling van Masterplan Didam onder andere de maximale inzet voor het behoud van de basisscholen in de kleine kernen, een minimale bezuiniging van vijf procent op de eigen gemeentelijke organisatie, het verbeteren van de veiligheid en het faciliteren van activiteiten voor ouderen en jongeren in de kernen. Ook de ondersteuning van carnavalsverenigingen bij het huisvesten van wagenbouwers en het mogelijk maken van kunstgras bij voetbalverenigingen zijn in het programma opgenomen.

Nieuw college
Aan dit programma wordt uitvoering gegeven door het ‘nieuwe’ college van burgemeester en wethouders. Donderdagavond tijdens de raadsvergadering werden de wethouders officieel benoemd. Naast de oude bekenden Tanja Loeff, Rob Visser en Ingrid Wolsing neemt nieuwkomer Walter Gerritsen uit Beek de plek van de vertrekkende Frank Wissink in. Het aantal wethouders blijft daarmee gelijk, al worden de fte’s wel teruggebracht van 3,8 naar 3,6.

Nieuwkomer Walter Gerritsen legt de eed af.
Nieuwkomer Walter Gerritsen legt de eed af.

Het aantal wethouders was donderdagavond ook het enige punt van discussie. De VVD had in haar verkiezingsprogramma immers beloofd één wethouder te willen inleveren en het af te kunnen met drie wethouders. “Voor de verkiezingen hebben jullie gezegd verder te willen met drie wethouders. Wat is er in de tussentijd veranderd”, vroeg Sinderdinck van Lijst Sinderdinck zich af.

“Wij hebben alleen gezegd dat als het met minder kan we het met minder doen. Daarom zijn we ook met 0,2 fte teruggegaan”, zeiden Wolsing (PvdA) en Loeff. “Er zijn veel speerpunten van de VVD in het programma opgenomen. Op een gegeven moment moet je je zegeningen tellen”, reageerde Som (VVD). En daarmee was de kous af.

Zo is Loeff nu voor de volle honderd procent wethouder, Gerritsen voor tachtig procent en zijn Visser en Wolsing dat voor negentig procent. Loeff behoudt haar portefeuille en krijgt daar onderwijs van Wolsing bij. De PvdA-wethouder gaat zich vooral bezighouden met de transities in de zorg. Visser houdt ook zijn portefeuille en Gerritsen neemt grotendeels het pakket van Frank Wissink over.

Tenslotte werden donderdagavond de vrijgekomen raadszetels opnieuw ingevuld. Voor het CDA nam Sandra Lenting zitting in de raad, voor de PvdA Sandra Braam en voor de VVD oudgediende Remon Verstegen.