Niels Rasing tot prins van De Vrolijke Drammers geschoten

LOIL – Niels Rasing is de nieuwe prins van carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers in Loil. Hij koos Jaco Gerritsen en Luuk Bolder tot zijn adjudanten. Onder het motto ‘Verwacht van ons geen wonderen, gewoon deurdonderen’ gaan ze het Loilse carnaval in.

De prinsenpresentatie van De Vrolijke Drammers stond helemaal in het teken van het schuttersgilde Loil-Vooruit. De Loilse schuttersvereniging viert op 19 mei van dit jaar haar 100-jarig bestaan. Dat was voor de carnavalsvereniging een reden om de schutters tijdens de pronkzitting eens flink in het zonnetje te zetten.

Alle geledingen van het schuttersgilde speelden daarom een rol in de prinsenpresentatie. Die werd ingeleid met foto’s van het verleden en heden van Loil-Vooruit. Vervolgens openden de bielemannen de prinsenpresentatie met het doorhakken van een boomstam, legden de commandant, vendelier en vaandeldrager uit wat hun rol is binnen het gilde en traden ook de trommelaars en majorettes van de drumfanfare Loil-Vooruit op.

De hoofdrol was uiteindelijk weggelegd voor koning Waldo Wijnholts, die de eer had om door middel van het traditionele lepeltjes schieten de nieuwe prins bekend te maken. Hiervoor werden zes lepeltjes met de hoofden van de prinsenkandidaten op het scherm geprojecteerd. Vanuit de zaal schoot Wijnholts vijf lepeltjes omver. Alleen het lepeltje van Niels Rasing bleef daarbij staan. Die kwam vervolgens als prins naar voren.

Eikenloof van de Boschslag
Maar daarmee was de rol voor Loil-Vooruit nog niet uitgespeeld. Aan het einde van de prinsenpresentatie werd het schuttersgilde verrast met het Eikenloof van de Boschslag, de hoogste onderscheiding van de carnavalsvereniging. “De onderscheiding is in deze vorm voor het laatst vier jaar geleden uitgereikt”, zei carnavalsvoorzitter Marcel Wiendels. “Dat geeft aan hoe bijzonder het is dat het schuttersgilde hem nu krijgt.”

De reden hiervoor was niet alleen het 100-jarig bestaan, benadrukte Wiendels. “Het schuttersgilde neemt ook een heel belangrijke plaats in binnen de Loilse dorpsgemeenschap. Naast het jaarlijkse schuttersfeest is ze betrokken bij veel activiteiten in het dorp. Bovendien gaat het verhaal dat onze carnavalsvereniging zestig jaar geleden vanuit het schuttersgilde is ontstaan.”

Drammertje
Het Eikenloof van de Boschslag werd zaterdag tijdens de tweede pronkzittingavond uitgereikt. Vrijdagavond kende De Vrolijke Drammers nog een andere onderscheiding toe. Hans Otten viel de eer te beurt om het Drammertje in ontvangst te nemen. Dit handgemaakte beeldje wordt sinds 1989 jaarlijks toegekend aan een groep of individu die zich bijzonder verdienstelijk maakt of heeft gemaakt voor het carnaval in Loil.

“Hans maakt zich al sinds 1999 verdienstelijk voor de toneelcommissie van de pronkzitting”, lichtte Wiendels het besluit toe. “Hij is het rustpunt achter de coulissen en erg trouw en betrouwbaar. Daarnaast bestaat zijn carnavalsgroep Olleke Bollekes dit carnavalsjaar 44 jaar en heeft Hans al heel lang een voortrekkersrol binnen de groep.”

Jeugd
Het pronkzittingweekend werd zondagmiddag afgesloten met de jeugdpronkzitting. Tijdens de middag werd jeugdprins Stijn Duis gepresenteerd met zijn adjudanten Luuk Geurts en Loek Jansen. Zij gaan onder het motto ‘Met carnaval geven wij vol gas!’ het carnaval in. Thema van de middag was ‘In het holst van de nacht’, waarbij de verschillende optredens werden verzorgd door alle klassen van Daltonbasisschool St. Jozef.