Nederlandse topatleten aan start Montferland Run

’s-HEERENBERG – De Nederlandse topatleten Susan Krumins en Khalid Choukoud komen zondag 1 december naar ’s-Heerenberg om deel te nemen aan de Pfixx Solar Montferland Run. Krumnis liep vorig jaar al eens 47,41 minuten over de vijftien kilometer en kan daarmee de snelste Nederlandse atlete in de historie van het evenement worden.

De 48,49 minuten van Lornah Kiplagat uit 2008 lijkt door Krumins in de 24e editie van de Pfixx Solar Montferland Run voor verbetering vatbaar, want Krumins is een ‘vechter pur sang’. Zij bewijst de laatste jaren bovendien dat de langere afstanden op de weg haar zeer goed liggen. Krumins werd bij het WK in Doha op de baan knap zevende op de 10.000 meter en veroverde in 2018 een zilveren medaille op de Europese kampioenschappen op diezelfde afstand in Berlijn.

Mannen
Bij de mannen strijden Khalid Choukoud, Bart van Nunen, Mohamed Ali en Frank Futselaar op zondag 1 december vanaf 12 uur om de eer van ‘snelste Nederlander’. Dit viertal is aan elkaar gewaagd. Khalid Choukoud is sinds afgelopen september de nieuwe nationaal recordhouder over 10 Engelse mijlen (16,09 kilometer) met 46,18 minuten. Mohamed Ali, geboren in Somalië en sinds enkele jaren in het bezit van het Nederlandse paspoort, was op zondag 20 september de snelste Nederlander in de Dam tot Damloop. Ali finishte knap als vierde en noteerde daar 46,51 minuten over 10 Engelse mijlen.

De 24-jarige Bart van Nunen en de 28-jarige Frank Futselaar behoren tot de ‘nieuwere lichting Nederlandse topatleten’. Zij hebben beiden dit jaar een Nederlandse titel in de wacht gesleept. Van Nunen werd afgelopen maart in Venlo voor de tweede keer in zijn carrière Nederlands kampioen op de halve marathon na 1.04,24 en Futselaar veroverde een maand eerder in Emmeloord de Nederlandse titel op de cross.

Olympische kwalificatie
Beide atleten dromen echter van deelname aan de Olympische marathon in Sapporo. Om kwalificatie daarvoor af te dwingen, moeten beiden hun persoonlijk record flink aanscherpen. Van Nunen debuteerde vorig jaar in Berlijn met een verdienstelijke 2.13,09 en Futselaar noteerde drie weken geleden in de marathon in Amsterdam een prima tijd van 2.14,08 (zilver NK marathon). De limiet voor deelname aan de Olympische Spelen is 2 uur 11 minuten en 30 seconden.

Binnenkort maakt de organisatie van de Pfixx Solar Montferland Run de namen van de internationale toppers bekend. Meer informatie staat op www.montferlandrun.nl. Foto Maikel Sellink (2018)