Nationaal kampioen showdown Twan Kruis gaat nu voor WK

NIEUW-DIJK – Nieuw-Dijk heeft sinds kort een Nederlands kampioen in het dorp. De 21-jarige Twan Kruis won onlangs de nationale titel showdown in Duivendrecht bij Amsterdam. Showdown is een sport voor mensen met een visuele beperking. “Het is een soort mix van airhockey en tafeltennis”, zegt Twan.

De sport wordt gespeeld op een speciaal ontworpen tafel met opstaande randen. De spelers dragen een afgeplakte skibril en handbescherming en proberen met een rechthoekige bat een kunststof balletje met kogeltjes in het doel van de tegenstander te slaan. “Die kogeltjes zijn nodig omdat je op je gehoor speelt”, vertelt Twan. “Ook mensen die wel goed zien, kunnen het spelen. Daarom worden alle spelers geblindeerd. Zo ziet iedereen even weinig.”

Beperking
Twan ziet ongeveer 5 procent en ook nog wazig. Daarbij mist hij een groot deel van zijn gezichtsveld. “Ik kan tegen een paal lopen, omdat ik hem niet zie, en me omdraaien en denken ‘hé daar staat een paal’”, lacht hij. De 21-jarige heeft die visuele beperking al vanaf zijn geboorte.

Dat beperkt hem echter niet om een zo normaal mogelijk leven te leiden. Zo volgt hij een opleiding juridische administratieve dienstverlening aan het Graafschap College, trommelt hij bij de schutterij en is hij sinds 22 juni dus Nederland kampioen showdown. “Je moet er zelf het beste van maken”, vindt hij. “Ik kan zielig in een hoekje gaan zitten, maar ik kijk liever naar de dingen die ik wel kan. En in showdown ben ik dus best goed.”

Showdown
Twan speelt de sport nu ongeveer zeven jaar. Hij maakte er voor het eerst kennis mee tijdens een beurs voor mensen met een visuele beperking in Utrecht. “Daar kwam ik het spelletje tegen en ik vond het eigenlijk meteen leuk.” Twan ging daarom op zoek naar een vereniging, waar showdown werd gespeeld. “Ik dacht ‘die zullen wel ver weg zitten’, maar in Wehl is ook een vereniging, Showdown Bon-Bini.”

Hier traint hij inmiddels twee keer in de week. Daarbij speelt hij regelmatig thuis, waar hij ook een tafel heeft staan. “Voor de wedstrijden oefen ik hier met mijn vader of met het oefenblok. Daarmee leer je gericht te slaan.” Bij showdown is het dan ook de kunst om de ballen te plaatsen. “Verder probeer ik zo goed mogelijk het spel van mijn tegenstander te lezen. Zo weet ik heel snel dat mijn tegenstander de bal op rechts bijvoorbeeld beter terugslaat dan op links. Het is niet alleen een heel snel spelletje, maar het komt ook op tactiek aan.”

Kampioenschap
Aan het Nederlands Kampioenschap in Duivendrecht deden de beste twaalf heren en twaalf dames van de diverse competities mee. Twan speelt al een paar jaar in de hoofdklasse, waarin hij steevast bij de beste vier eindigt. “Tijdens de wedstrijden spelen we bijna altijd een ‘best of three’. Daarbij gaat het er om dat je als eerste elf punten hebt. Voor een doelpunt krijg je twee punten en als je tegenstander een fout maakt één punt.”

Tijdens het NK wist Twan alle zes wedstrijden te winnen, de kruisfinale en finale zelfs in twee sets. Daarom mag hij in oktober Nederland vertegenwoordigen op het WK showdown in Italië. “Vorig jaar heb ik voor het eerst deelgenomen aan het EK. Dat was een leuke ervaring, maar het resultaat was niet om over naar huis te schrijven. Al verloor ik pas in de derde set met 9-11 van de nummer drie van de wereld. Nu verwacht ik het beter te doen. Finland is heel goed, maar verder ligt het niveau vrij dicht bij elkaar.”