Na 125 jaar doet vierde bakkersgeneratie Seegers definitief deur dicht

DIDAM/LOIL – Na 125 jaar verdwijnt Bakkerij Seegers definitief uit het straatbeeld. Vier generaties Seegers bakten in die periode brood in de dorpen Loil en Didam. Vandaag doen Berry (61) en Ricky Seegers (60) voor het laatst de deur van hun winkel aan de Spoorstraat in Didam dicht.

Daarmee komt er een einde aan het familiebedrijf, dat in 1895 in Loil startte. Klanten hoeven echter niet te wanhopen. “Met bakkerij Van Bentum hebben we gelukkig een bakker gevonden die de winkel voortzet”, zegt Berry Seegers. “Zij nemen ook de recepten van onze bekende Steak’m bol, walnootbrood, pantico’s, dubbeldekkers en Loilse flappen over”, stelt hij de liefhebbers gerust. “Daarbij blijft mijn zus Anjo de bus rijden en het brood en gebak bezorgen. De bezorgroute doen we over aan bakkerij Ten Veen uit Doetinchem.”

Historie
Het was in 1895 Lambertus Johannes Seegers, overgrootvader van Berry, die aan de Wehlseweg in Loil een bakkerszaak begon. Het brood werd in die tijd vanuit de huiskamer verkocht. “Overgrootvader overleed echter al jong, waarna opa Drikus al op zijn zestiende ondernemer werd”, weet Seegers. “Hij begon naast de bakkerij ook met de verkoop van levensmiddelen. Toen mijn vader de zaak overnam, breidde hij het levensmiddelenbedrijfje verder uit.”

In 1981 kwam Berry Seegers bij zijn vader en moeder in de firma. Tot 1997 runde hij de bakkerszaak en levensmiddelenhandel samen met zijn ouders. “Zij kwamen toen op een leeftijd dat ze wilden stoppen, waarna ik de zaak overnam. Ik had echter geen interesse in de verkoop van levensmiddelen, omdat destijds ook de grote supermarkten opkwamen. Toen ik hoorde dat bakker Heijmen er eveneens mee ophield, ben ik met hem in gesprek gegaan en heb ik zijn bakkerij aan de Spoorstraat overgenomen. Sindsdien zitten we in Didam.”

Aan het bakkersvak veranderde volgens Seegers door de jaren niet veel. “In de tijd dat mijn vader de zaak nog runde, kwamen er wel eens van die oude keuterboertjes bij pa met een paar eitjes om ‘een fijn taartje van te bakken’. Of ze brachten na het slachten de overgebleven reuzel. Dat gebeurt nu natuurlijk niet meer.”

Bakproces
Het bakproces bleef echter hetzelfde. “Als je lekker brood wilt bakken, dan duurt dat drie, vier uur. Met een rijsversneller kun je dat proces wel verkorten, maar dan verliest het brood zijn aroma.” Seegers bakt daarom nog altijd op de ambachtelijke manier. “Wij hebben altijd voor de broodtrommel gebakken. Mensen willen geen broodkruimels in de trommel. Dat voorkom je met een lang bakproces.”

Seegers praat vol passie over zijn vak. Hij bakt ook nog altijd met veel plezier zijn brood en banket. Toch besloot hij vorig jaar om er op zijn 61ste mee te stoppen. “Je sociale leven lijdt er enorm onder”, zegt hij. “Ik lig ’s avonds om tien uur in bed en moet er vrijwel dagelijks om half drie ’s morgens uit. De laatste tien jaar werkte ik bijna honderd uur in de week, ook omdat er bijna geen bakkers meer zijn te krijgen. En ondanks dat mijn lichaam nog niet protesteert, vind ik het mooi geweest.”

Vandaag nemen Berry en Ricky Seegers afscheid van hun klanten met een hapje en een drankje. “Vanaf 14 uur is iedereen welkom in de winkel, die dan gewoon open is. Tot de laatste gasten weg zijn. Dan doen we de deur definitief dicht.”