Muziekbingo live gestreamd vanuit de Loilse kerk

LOIL – De kerk in Loil ontwikkelt zich steeds meer als feesttempel. Vond in februari het carnavalsfeest er al plaats, onlangs bood de kerk een onderkomen aan de Loilse pubquiz en zaterdag wordt er voor het eerst een muziekbingo gehouden. Initiatiefnemer is Bas Rutjes (20), één van de jongeren die de kerk nu wel weten te vinden.

“We willen de kerk graag in het zonnetje zetten als de feestlocatie van ’t Hart van Loil”, zegt Rutjes. “In februari is er voor het eerst carnaval gevierd in de kerk en hebben we gezien wat hier allemaal mogelijk is. De sfeer was fantastisch. Daarbij wil ik met de live muziekbingo in de kerk de mensen in deze tijd een beetje samenbrengen, ook uit de omliggende dorpen.”

De muziekbingo wordt aan elkaar gepraat door Clemens Geurts. Reinier Peters draait aan het rad en toont, net als bij een gewone bingo, het getrokken getal. “Dat nummer correspondeert met een liedje, dat door muzikant Charles Willemse op de piano wordt gespeeld”, legt Rutjes uit. “De titel van het liedje staat op de bingokaart en moet door de deelnemers worden doorgestreept. Bij een volle kaart win je een prijs, die beschikbaar is gesteld door de lokale ondernemers.”

Charles Willemse is bekend van onder andere de Pianobar in Doetinchem, Arnhem en Apeldoorn. Hij speelt bovendien in de band Trigger. “Op de middelbare school was hij mijn wiskundedocent. Toen ik hem vroeg om mee te werken, was hij meteen enthousiast. Hij kan spelen wat je vraagt en heeft een repertoire van meer dan 400 liedjes. Per bingokaart speelt hij zo’n 80 nummers. Afhankelijk van de tijd draaien we één of twee bingokaarten.”

Livestream
De bingo is te volgen via een openbare livestream, die op YouTube is te zien. Iedereen kan meespelen en -kijken, van jong tot oud. “We hebben inmiddels 119 bingokaarten ‘verkocht’. Er hebben zich gezinnen, groepen jongeren, maar ook ouderen en eenlingen aangemeld. Zij krijgen allemaal twee gratis bingokaarten. Er worden nummers gespeeld voor iedere doelgroep. Van Michael Jackson en Maroon 5 tot de Snollebollekes en Django Wagner.”

De muziekbingo speelt zich af in een huiskamersetting. Hiervoor is het altaar door Marjo Berentzen, Wilma en Liesje Gerritsen ingericht met onder andere een ouderwetse schemerlamp, een vloerkleed uit grootmoeders tijd en een paar stoffen stoelen. De kerk wordt sfeervol verlicht door Rick Hoogveld.

“Naar voorbeeld van de organisatie van de dorpsfeesten in Nieuw-Wehl”, vertelt Rutjes. “Zij hielden onlangs een lichtshow met deejays bij de graansilo in Wehl. Toen ik dat zag, ontstond het idee om iets vergelijkbaars te doen in de kerk in Loil. Die vind ik qua belichting nog mooier. Ik heb vervolgens de Kontaktraad benaderd en Ferry Stienissen van carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers. Samen met hen en met Siemen en Reinier Peters heb ik het idee verder uitgewerkt.”

Switcher
De Kontaktraad Loil stelde ook een bedrag van 300 euro beschikbaar. Hiervoor is een switcher aangeschaft voor de livestreaming. “Hiermee kun je schakelen tussen verschillende camera’s. De Kontaktraad stelde wel als voorwaarde dat het ook moest kunnen worden gebruikt door andere Loilse verenigingen en de school voor bijvoorbeeld de musical van groep 8. Wij willen er in de toekomst bovendien meer activiteiten mee organiseren.”

De Loilse Muziekbingo is zaterdagavond 27 juni live te volgen vanuit de kerk in Loil. De bingo begint om 20 uur en de stream om 19.45 uur. Aanmelden kan nog steeds via www.loil.nl.

Foto: v.l.n.r. Liesje Gerritsen, Rick Hoogveld, Clemens Geurts, Bas Rutjes en Siemen Peters.