Montferland bestrijdt eikenprocessierups met mezenkastjes en aaltjes

MONTFERLAND – De gemeente Montferland zet de komende jaren mezenkastjes en kleine aaltjes in bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Op deze manier wil de gemeente een deel van de rupsen op een duurzame manier verwijderen.

Zo worden er in de hele gemeente zo’n 900 vogelkastjes opgehangen, die worden gemaakt door Nestkasten Werkgroep Liemers. Daarvan worden 700 kastjes gratis uitgedeeld aan de inwoners van Montferland. De overige kastjes hangt de vogelwerkgroep zelf op. “De werkgroep monitort ze ook, om te kijken wat het effect is, en maakt ze schoon”, vertelt wethouder Oscar van Leeuwen. “We hebben gekozen voor de mezenkastjes, omdat mezen gek zijn op de rupsen en de larven van de rupsen.”

Daarnaast zet de gemeente Xentari en Nematoden in bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Xentari zijn bacteriepreparaten en Nematoden zijn kleine aaltjes. Sommige van deze diertjes kunnen allerlei plagen op een zeer veilige en vooral duurzame manier tegengaan.

Kosten
De kosten voor de bestrijding van de eikenprocessierups lopen daarmee dit jaar op tot 112.000 euro. Ter vergelijking met 2015, toen de gemeente ‘slechts’ 7500 euro kwijt was voor de bestrijding, zijn de kosten daarmee met 190 procent toegenomen. “Vorig jaar was er al behoorlijk veel overlast. De verwachting is dat het dit jaar minstens zo erg wordt”, zegt Van Leeuwen. “We hebben namelijk geen winter gehad. En bij een storm in het voorjaar kan de plaag een ongekende omvang krijgen.”

Naast de duurzame bestrijdingsmethoden gaat het grootste deel van het beschikbare budget naar het curatief wegzuigen van de rupsen en larven. “We hebben dit afgestemd met de Regio Achterhoek en doen ook gezamenlijk de aanbesteding. Maar de echte oplossing voor de bestrijding van de rupsen blijft lastig.”