Middeleeuws hofdansen en zwaardvechten op kasteel

’s-HEERENBERG – Jongens en meisjes kunnen in de meivakantie middeleeuws leren hofdansen of zwaardvechten op kasteel Huis Bergh.

Hofdansen op kasteel Huis Bergh.

Hofdansen op kasteel Huis Bergh.

In de kasteelkelder wordt geknutseld. Meisjes maken een dansstokje met een lint en studeren een hofdans in. Daarna gaan de danseressen verkleed door het kasteel en beklimmen ze de toren met munt- en wapenkamer. Daar worden de meisjes door de gravin benoemd tot hofdame. Als hofdame hoorde je echt bij de hofhouding van de gravin en dat was vroeger een hoog aangeschreven baan.

Voor ridders in de Middeleeuwen was zwaardvechten van levensbelang. Jongens kunnen tijdens het knutselen in de kasteelkelder hun eigen wapenschild maken. Daarna krijgen ze een les zwaardvechten voor beginners. De ridders kunnen direct bewijzen of ze dapper genoeg zijn om de meisjes te beschermen als ze met de meisjes samen de toren beklimmen. Slagen ze daarin, dan worden ze in de wapenkamer tot ridder geslagen. Alle kinderen krijgen een oorkonde mee naar huis.

De activiteiten vinden plaats op zondag 3, woensdag 6, donderdag 7, zondag 10, woensdag 13 en zondag 17 mei en beginnen steeds om 13 en 14.30 uur. De kosten zijn 8,50 euro per kind. Het programma duurt 75 minuten en vooraf reserveren is niet nodig/ Kijk voor meer informatie op www.huisbergh.nl.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.