Met bolderkarren markt op voor Berghse gezinnen in nood

’s-HEERENBERG – Bijna een jaar geleden hoorde Henriëtte Daals het verhaal van een ’s-Heerenbergs gezin met vier kinderen, dat nog veertien dagen van slechts twaalf euro moest rondkomen. “Het was kort voor de feestdagen en het verhaal sneed me zo door de ziel dat ik spontaan mijn hulp heb aangeboden.” Een actie op Facebook leverde liefst achttien kerstpakketten op.

Henriëtte Daals (links) en Ingrid Broekmeulen gaan elke donderdagmiddag met hun bolderkarren de markt in ’s-Heerenberg op om voedsel in te zamelen voor Particulier Initiatief Bergh.

Henriëtte Daals (links) en Ingrid Broekmeulen gaan elke donderdagmiddag met hun bolderkarren de markt in ’s-Heerenberg op om voedsel in te zamelen voor Particulier Initiatief Bergh.

Het was het begin van Particulier Initiatief Bergh, dat in de loop van 2014 steeds meer vorm kreeg. De actie van Daals sprak zich snel rond in ’s-Heerenberg en omgeving en ook andere gezinnen in nood klopten aan voor hulp. “Maar hoe wist ik nou of ze echt hulp nodig hadden”, zegt Daals. “Ik heb toen Welcom benaderd en gevraagd of ze me wilden helpen. In het begin waren ze best een beetje sceptisch, maar inmiddels krijg ik de gezinnen door Welcom toegewezen.”

Daarbij gaat het voornamelijk om gezinnen die tijdelijk niet genoeg geld hebben om van te leven en voor hulp nergens anders terecht kunnen. Zo steunt Particulier Initiatief Bergh onder andere ook vluchtelingen. “Onlangs hebben we nog de woning van een Somalisch gezin compleet ingericht”, vertelt ze. “Dat doen we er ook bij. Maar we houden ons voornamelijk bezig met de inzameling en uitgifte van voedsel en kleding.”

Dat deed Daals in eerste instantie helemaal alleen. Haar eigen woning deed de eerste maanden daarbij dienst als opslagruimte. “Sinds kort krijg ik echter hulp van Ingrid Broekmeulen en Yvonne Muysken. Met Ingrid ga ik donderdagmiddag bijvoorbeeld naar de markt. Ik heb alle marktkooplui benaderd en van de meeste krijgen we een deel van de overgebleven voedselwaren mee. In het begin kwam ik met twee boodschappentassen thuis, later werden dat twee bolderkarren en inmiddels gaat het zo goed dat de stationwagen van Ingrid tot de nok toe vol zit.”

Ondernemers
Verder krijgt Daals wekelijks groente en fruit van de plaatselijke groenteboer en brood van de lokale bakkers. Ook visboer Litjes steunt het initiatief en schuift regelmatig wat vis bij zijn buren om de hoek. Broekmeulen: “Van Woningstichting Bergh hebben we namelijk een ruimte gekregen in een leegstaand pand aan de Oude Doetinchemseweg 22 in ’s-Heerenberg. Hier verzamelen we het voedsel en de kleding en hier vindt ook de uitgifte plaats.”

Andere ondernemers die meehelpen zijn onder andere Nijland Tweewielers en Trendy 4 You. “Nijland wil van een paar oude fietsen weer ‘nieuwe’ maken voor onze cliënten en Trendy 4 You schenkt ons regelmatig nieuwe overjarige kleding. Het is geweldig wat die mensen allemaal voor ons doen. Waar we nog wel behoefte aan hebben is (tweedehands) speelgoed. Zodat we de kinderen voor Sinterklaas wat leuks kunnen geven”, zegt Daals. “Misschien houden we in samenwerking met Welcom zelfs een sinterklaasfeest voor ze.”

Informatie
Particulier Initiatief Bergh helpt gemiddeld zo’n tien tot twaalf gezinnen. De uitgifte vindt wekelijks op donderdagavond van 17 tot 17.30 uur plaats (zomers van 18 tot 19 uur) en zaterdags van 16.30 tot 17 uur. Ook kunnen er dan voedsel, kleding en andere waren worden ingebracht. Meer informatie is te vinden op de Facebook-pagina van Particulier Initiatief Bergh.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.