Merel Balduk is jong en ambitieus: ‘Ik wil de raad in’

LOIL – Ze is pas 18 jaar en daarmee het jongste kandidaatsraadslid van allemaal. Maar ondanks die jeugdige leeftijd steekt Merel Balduk haar politieke ambities niet onder stoelen of banken. CDA Montferland zette haar voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op plaats 16 op de lijst. De jonge Loilse wil echter meer. Ze wil nu al de raad in.

Merel Balduk bij haar eigen campagnebord.

“Daar kan ik daadwerkelijk het verschil voor de mensen maken”, zegt ze. “Je kunt altijd wel een mening hebben en overal tegenaan schoppen, maar als je de kans krijgt om zelf iets te veranderen, moet je die met beide handen aanpakken. Als raadslid kan ik echt wat doen. Ik wil de mening van de mensen vertalen naar de raad en ze het gevoel geven dat er echt naar ze wordt geluisterd.”

Jongeren
Balduk werd vorig jaar zomer benaderd door CDA Montferland om zich beschikbaar te stellen voor de kieslijst. De partij wilde graag verjongen en stond open voor nieuwe ideeën. Na wat gesprekken met een aantal lokale CDA-coryfeeën was de Loilse overtuigd.“Ik wilde weten of ik voldoende kwaliteiten had en ze serieus open staan voor jongeren”, vertelt Balduk. “Op beide vragen kreeg ik een positief antwoord.”

Ondanks haar jonge leeftijd weet Balduk nu al dat haar toekomst in de politiek ligt. “Toen ik 14, 15 was, heb ik voor het Liemers College al eens meegedaan aan het Gelderse Model European Parliament (MEP). Daar boots je in een rollenspel het Europese parlement na. In commissievergaderingen en plenaire debatten discussieer je met leeftijdgenoten over Europese vraagstukken.”

Als winnares van de Gelderse debatwedstrijd mocht ze vervolgens haar school vertegenwoordigen tijdens het landelijke debat in Den Haag. Ook organiseerde ze als voorzitter in Arnhem een internationale conferentie voor het MEP. Daarnaast zit ze inmiddels twee jaar in de medezeggenschapsraad van het Liemers College, waarin ze de belangen van haar medeleerlingen vertegenwoordigt. “Al die ervaringen kan ik ook meenemen in de raad.”

Minister-president
Op dit moment zit in de zesde klas van het vwo en doet ze dit jaar dus examen. Volgend jaar wil ze bestuurskunde gaan studeren. Het raadslidmaatschap past daar volgens perfect naast. “Op school leer ik de theorie en als raadslid kom ik dagelijks in aanraking met de praktijk. Een betere stageplek is er niet. Ik mocht al eens een dagje meelopen met Tanja Loeff. Dat sprak met ontzettend aan. Ik zeg wel eens voor de gein tegen mijn vriendinnen ‘ik word de eerste vrouwelijke minister-president’.”

Als Balduk wordt gekozen in de raad, wil de geboren Loilse zich onder andere inzetten voor de jongeren. “Jongeren voelen zich in de grote mensenwereld niet altijd serieus genomen”, weet ze. “Ze praten vooral over je en niet met je.” Ze denkt bovendien dat jongeren in de politiek het verschil kunnen maken. “Een jonge visie is belangrijk. Wij kijken toch anders tegen dingen aan dan ouderen.”

In gesprek
Maar volgens Balduk voelen niet alleen de jongeren zich niet gehoord. Ze vindt dat er de afgelopen jaren in het algemeen te weinig met de burger is gepraat. “We moeten nog meer met de mensen in gesprek”, vindt ze. “Vaak wordt er eerst een plan bedacht en leggen we het daarna pas voor aan de burger. Als je de mensen meeneemt in je beleid dan betrek je ze erbij en is er veel minder weerstand. Achteraf moet je je plannen echter ook kunnen bijstellen als ze niet werken.”

Balduk noemt als voorbeeld het clusterbeleid, wat vooral in haar eigen dorp voor veel weerstand zorgt. “Loil is best wel uniek en heeft zijn eigen cultuur en gewoontes. Net als ieder ander dorp. Geen enkele kern is hetzelfde of met elkaar te vergelijken. Het is daarom belangrijk om nog beter naar de wensen van de mensen te luisteren. De slogan van CDA Montferland is niet voor niets ‘Samen durven doen’. Ik wil graag die drempel tussen de bewoners en de politiek verlagen.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.