Marktvereniging organiseert kerstmarkt in markthal nu zelf

DIDAM – Er leek na jaren een einde te komen aan de kerstmarkt in de markthal in Didam. Nadat Henrita Peters, Astrid Rozijn en Henny Wolterinck besloten te stoppen, was er niemand die de organisatie van het evenement op zich wilde nemen. Totdat Marktvereniging Didam besloot het dan maar zelf te doen.

Marktvereniging Didam heeft voor de organisatie van de kerstmarkt onder andere de samenwerking gezocht met Meulenvelden, waar ook dit jaar weer tal van kramen staan.

Marktvereniging Didam heeft voor de organisatie van de kerstmarkt onder andere de samenwerking gezocht met Meulenvelden, waar ook dit jaar weer tal van festiviteiten zijn.

“We zijn als marktvereniging trots op de activiteiten die in de markthal worden gehouden”, zegt voorzitter Harry Loeters. “De markthal is meer dan alleen een onderkomen voor de vrijdagmarkt en auto’s, die er wekelijks staan geparkeerd. Het is een gebouw voor de gemeenschap en daarvoor willen we hem ook graag beschikbaar stellen. We vonden het dan ook jammer dat de kerstmarkt zou stoppen en hebben toen zelf maar de organisatie op ons genomen.”

De marktvereniging zocht hiervoor contact met Meulenvelden. Het woonzorgcentrum sluit al jaren aan bij de kerstmarkt en wilde graag met de marktvereniging samenwerken. Ook werden de ondernemers in het centrum van Didam benaderd. “We hadden het mooi gevonden als de winkeliers ook hier waren gekomen, maar zij organiseren in het dorp zelf activiteiten”, vertelt Loeters. “Vervolgens hebben we evenementenorganisator Theo Drost gevraagd om ons bij te staan bij de organisatie van de kerstmarkt in en rond de markthal.”

Programma
Samen met Scouting Didam en Kiwanis Montferland is het programma inmiddels grotendeels ingevuld. Zo komen er in Meulenvelden 26 kramen met tal van activiteiten. Naast voet- en verzorgingsproducten en brei- en haakgarens worden er onder andere houtsculpturen, sieraden, kerststukjes en –kransen, streekproducten en cadeauartikelen verkocht. “Verder is er muziek van het Meulenveldenkoor en H & M Entertainment”, weet Elly Winters, medewerkster van het Servicepunt in Meulenvelden. “Ook staat er een grote kerststal, treden er wellicht een aantal kinderen van de muziekschool op en is er uiteraard een hapje en een drankje verkrijgbaar.”

Als de bezoekers vervolgens via Grandcafé De Marktmeester over de rode loper naar buiten lopen, komen ze op het plein de vrijwilligers van Kiwanis Montferland tegen. “Wij plaatsen een grote wensboom van zo’n zes meter hoogte, waarin iedereen zijn of haar kerstgedachte kan hangen”, zegt Toon Schepers namens Kiwanis Montferland. “Ook houden we een wijnactie, waarvan de opbrengst gaat naar kinderen in de gemeente Montferland, die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.”

Op het plein is ook Scouting Didam aanwezig. Zij bakt in een vuurkorf onder andere brood en marshmallows en verkoopt erwtensoep. In de markthal staat eveneens een groot aantal kramen. Daarnaast is er muziek van Hans Neervoort, geeft Aerofitt demonstraties en is er een kerstvrouw die de kinderen op een presentje trakteert.

Entree
De kerstmarkt in en rond de markthal en Meulenvelden vindt plaats op zondag 13 december van 12 tot 17 uur. De entree tot de markthal is bewust laag gehouden en bedraagt 1,50 euro voor volwassenen en 0,50 euro voor kinderen. Loeters: “Kinderen kunnen meedoen aan een kleurwedstrijd. De kleurplaten zijn onder andere verkrijgbaar bij Intertoys, Nettorama en de Supercoop.” Ondernemers of verenigingen die nog een kraam willen huren, kunnen bellen naar 06-31769290.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.