Margriet zet deuren nieuwe turnhal open voor publiek

DIDAM – Voor Margriet gaat er binnenkort een langgekoesterde wens in vervulling. Na de zomer heeft de gymvereniging eindelijk een eigen turnhal. Het buitenwerk van het nieuwe sportcomplex staat er inmiddels. Op zondag 15 april kan iedereen ook alvast een kijkje in het gebouw nemen.

De huidige accommodatie in de gymzaal van het Liemers College voldoet niet meer aan de eisen.

Tijdens de Margriet Lentefair hoopt de gymvereniging extra geld binnen te halen voor de inrichting van de sportaccommodatie. Daarnaast wil ze met de lentefair de aandacht trekken van potentiële sponsors en huurders voor de turnhal. “Een deel van de hal krijgt een vaste opstelling voor gymvereniging Margriet”, vertelt voorzitter Bert Nijenhuis. “Maar ook gym- en turnverenigingen uit omliggende plaatsen kunnen er gebruik van maken. De overige ruimten worden aan andere verenigingen en instellingen verhuurd.”

Multifunctioneel
De nieuwe turnhal aan de Luynhorststraat in de buurtschap Greffelkamp biedt namelijk niet alleen goed onderdak aan de turnsport in Didam. Het wordt een multifunctioneel gebouw, waar ook andere zaalsporten kunnen worden beoefend. Nijenhuis: “In het vrije deel van de hal kunnen velden voor alle zaalsporten worden uitgezet, zoals een zaalvoetbalveld. Dat is ook de wens van de gemeente, die wil dat we er een gebouw neerzetten waar iedereen wat aan heeft.”

De nieuwe sportaccommodatie heeft echter vooral als doel om Margriet een goed en veilig onderkomen te geven. De gymvereniging vecht al jaren voor een eigen turnhal. In 2010 werd hiertoe de stichting Exploitatie Turnhal Didam opgericht. Voorzitter was Martin Agricola, die van de bouw van de sporthal zijn levenswerk maakte. “Wij hadden daarom graag gezien dat hij de eerste schop in de grond zette”, zegt zijn dochter Kyra Eggenhuizen-Agricola. “Maar dat is helaas niet meer geluk.”

Levenswerk
Kort voor de start van de bouw van het sportcomplex overleed Agricola. Zijn dochter zet zijn levenswerk nu voort en is inmiddels zelf voorzitter van de stichting. “Dat ben ik aan hem verschuldigd”, vindt ze. “Als hij het niet zo lang had volgehouden, was de turnhal er nooit gekomen. Het is nu aan ons om er een goede invulling aan te geven.”

De in aanbouw zijnde nieuwe turnhal.

Margriet heeft op dit moment alleen een eigen dansstudio bij het Liemers College in Didam en huurt de gymzaal van de school voor haar turnactiviteiten. Hier wordt zes dagen in de week getraind. “Voor elke training worden alle toestellen opgebouwd en na afloop wordt alles weer afgebroken”, vertelt Nijenhuis. “Dat kost niet alleen veel trainingstijd, maar de trainers en kinderen moeten steeds met die zware matten en toestellen sjouwen. Dat is ergonomisch onverantwoord.”

Bovendien kunnen in de huidige zaal niet alle oefeningen worden uitgevoerd, omdat het niet veilig is. Nijenhuis: “We springen hier op dikke matten en een ongelijke vloer, waardoor het risico op blessures groot is. In de nieuwe turnhal krijgen we een valkuil, waar we de moeilijke sprongen kunnen oefenen. Door de extra trainingsuren en faciliteiten gaat het rendement van de trainingen met 30 tot 35 procent omhoog. We verwachten niet alleen dat dit de talenten een boost geeft, maar ook het ledental.”

Lentefair
De Margriet Lentefair vindt zondag 15 april van 13 tot 17 uur plaats in de in aanbouw zijnde turnhal. Belangstellenden kunnen een kijkje nemen in het nieuwe gebouw en er staan diverse kramen met spullen en versnaperingen. Ook zijn er activiteiten voor de kinderen. De Oudheidkundige Vereniging Didam exposeert bovendien foto’s van de historie van de vereniging. De entree is gratis.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.