Magische droom van Margriet is eindelijk werkelijkheid

DIDAM – Margriet droomde jaren van een eigen turnhal. Met de officiële opening van Turn & Sportcentrum Montferland werd die droom afgelopen weekend eindelijk werkelijkheid. In het nieuwe onderkomen kan de sportvereniging al haar ambities waarmaken en de leden veilig laten sporten.

Het publiek werd zondag in de openingsact meegenomen in de magische droom van Margriet. Voormalig voorzitter Martien Agricola zag op de achtergrond dat het goed was.

Zaterdag was de opening voor genodigden. Zondag kon iedereen een kijkje nemen in het nieuwe sportcentrum. Zij werden tijdens de openingsact eerst meegenomen in ‘De magische droom van Margriet’ en vervolgens getrakteerd op een voorstelling van de dansgroepen van de sportvereniging. Daarna was het aan de jeugd om op het beweegplein kennis te maken met de vele activiteiten van Margriet.

’s Morgens was de hal beschikbaar voor de jongste kinderen. ’s Middags werd de zaal omgebouwd voor de jeugd vanaf 8 jaar. Alle turntoestellen stonden opgesteld, er was een springkussen en de kinderen konden zich uitleven op verschillende airmaterialen. “Margriet is meer dan alleen een turnvereniging”, vertelt secretaris Bionda Nieling. “We hebben ook drie dansgroepen en voor de recreanten zijn er diverse beweegactiviteiten. Daarnaast zijn we het nieuwe seizoen gestart met freerunning en een springgroep.”

Margriet veranderde haar naam daarom bij het begin van het seizoen van gymvereniging in sportvereniging. Maar ook de naam van de sporthal toont aan dat Margriet meer is dan alleen een turnvereniging. Bovendien is het nieuwe onderkomen ook bedoeld voor sporters van buiten Didam.

Turnsport
In het nieuwe sportcentrum wil Margriet echter vooral de turnsport naar een hoger niveau brengen en haar leden veilig laten sporten. Zo ligt er in de sporthal een verende vloer, die zorgt voor een zachte landing voor de turners. Daarbij kunnen de gymnasten er hun sprongen nog beter oefenen en uitvoeren. “Voorheen trainden ze maar één keer in de maand op een vergelijkbare vloer in Varsseveld”, zegt Peter Verheul.

Verheul is trainer bij Margriet en als bestuurslid van de stichting Exploitatie Turnhal Didam nauw betrokken bij de bouw van het sportcentrum. “Onze heren kunnen nu negen uur per week op deze vloer trainen en de dames zes en een half uur per week. Je ziet daardoor nu al een enorme progressie.”

Ook is de effectiviteit van de trainingen een stuk groter geworden, omdat de toestellen niet telkens hoeven te worden opgebouwd en afgebroken. Verheul: “We hebben nu een vaste opstelling. De tijd die we voorheen kwijt waren aan het opbouwen en afbreken, kunnen we nu in de trainingen steken.”

Voor de turners komt er bovendien nog een valkuil, waar ze de moeilijke sprongen en nieuwe elementen op ringen, brug en rek kunnen oefenen. “De kuil wordt gevuld met schuimblokken voor een zachte landing”, vertelt Nieling. De verwachting is dat de kuil in december klaar is. “Verder moet er nog een doek komen, waarmee we de zaal in tweeën kunnen splitsen. In het andere deel van de zaal sporten onder andere de recreanten. Deze ruimte willen we eveneens verhuren aan andere verenigingen en instellingen.”

Martien Agricola
Dat Margriet afgelopen weekend het nieuwe Turn & Sportcentrum Montferland mocht openen, was voor een groot deel de verdienste van Martien Agricola. De voormalig voorzitter van de gymvereniging en de stichting Exploitatie Turnhal Didam maakte van de komst van de hal zijn levenswerk. Hij overleed echter kort voor de bouw van het sportcentrum en mocht de opening niet meer meemaken.

Zijn dochter Kyra Eggenhuizen-Agricola zette zijn werk voort en is nu voorzitter van de stichting. Zij werd hiervoor, en voor al haar andere verdiensten voor Margriet, zaterdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Net als haar vader (kort voor zijn overlijden) kreeg ze de koninklijke onderscheiding uitgereikt door burgemeester Peter de Baat. Ter nagedachtenis aan Martien Agricola werd er bovendien een plakkaat onthuld bij de ingang van de hal. Daarmee is hij voorgoed verankerd met zijn sportcentrum.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.