Loil wacht al half jaar op sloop afgebrand zalencentrum

LOIL – In de nacht van 19 op 20 oktober 2019 legde een felle brand partycentrum Lara in Loil in de as. Nu, zeven maanden later, zijn de puinhopen nog niet opgeruimd. Tot ergernis van de buurt en verdriet van de eigenaren. “De verzekering wil niet betalen”, zegt Murat Yilmaz.

De gemeente Montferland heeft de sloopvergunning voor het pand inmiddels afgegeven. “Wij willen ook graag zo snel mogelijk slopen”, vertelt Yilmaz. “Maar de sloop kost ongeveer 45.000 euro en dat geld hebben we niet. We hebben al zeven maanden geen inkomen en de verzekering betaalt niet.”

Samen met mede-eigenaar Murat Sahingöz heeft hij nu een advocaat in de hand genomen om alsnog het verzekeringsgeld te innen en de kosten voor de sloop te kunnen betalen. “Eind van de maand is er een rechtszaak. Daarna hopen we snel te kunnen slopen. Het kost alleen maar tijd. Dat vinden we heel vervelend, ook voor de buurt.”

Stank
De directe buren vrezen dan ook dat het nog lang duurt voordat de resten van het voormalige zalencentrum en café worden opgeruimd. Tot die tijd kijken zij tegen de puinhopen aan. “Het aanzicht is verschrikkelijk”, zegt Ans Möllers, die aan de Wehlseweg tegenover het pand woont. “En het stinkt. Als de wind naar ons toe staat, ruik je nog steeds de brandlucht. Daarbij waaien er steeds roetdeeltjes en rotzooi onze kant op.’’

Overbuurman Henk Jansen, die met zijn carport aan het zalencentrum grenst, beaamt dat. “Het stinkt en bij wind waaien de roetdeeltjes en glaswol in het rond”, vertelt hij. “Bovendien is de veiligheid in het geding. Alles staat op hangen en vallen. Er staan hekken rond het pand, waardoor het trottoir onbegaanbaar is en de weg versmald. De gemeente heeft pas onlangs een bordje geplaatst dat voetgangers moeten oversteken.”

Ook Herman en Elly Jansen, de naaste buren aan de Kloosterstraat, vrezen dat er voorlopig nog niet wordt gesloopt. Zij kijken al zeven maanden uit over de puinhopen en hebben een deel van de restanten van het zalencentrum zelfs op hun grond liggen.

“Je went er aan”, blijft Herman Jansen optimistisch. “Achter ons huis hebben we wat opgeruimd en coniferen tegen de afgebrande zaal geplaatst. Daarvoor staan wat tuinstoelen, zodat we toch nog buiten in de zon kunnen zitten.” Omdat het afdakje bij de brand is gesneuveld, heeft Jansen achter het huis een partytentje geplaatst als tijdelijke ‘bergruimte’. “Die mogen we op de grond van het partycentrum plaatsen, omdat ons eigen terrein niet begaanbaar is.”

Maar ondanks de overlast verwijt hij, net als Möllers en Jansen, de eigenaren niks. “De narigheid voor hun is nog veel groter. Ik heb regelmatig contact met ze. Ze zijn erg verdrietig en snappen niet dat de verzekering niet wil betalen. We willen graag dat de boel wordt opgeruimd, maar hebben ook compassie met de jongens.”

Dwangsom
Die kunnen van de gemeente Montferland binnenkort ook nog een brief tegemoet zien, waarin ze een last op dwangsom wordt opgelegd. De sloopvergunning is inmiddels zes weken geleden vertrekt, dus moeten de restanten van het partycentrum worden opgeruimd. “Gebeurt dat niet binnen een bepaalde tijd, dan leggen we een boete op”, zegt een woordvoerder. Om welke termijnen het gaat en hoe hoog de dwangsom is, weet hij nog niet. “De brief wordt waarschijnlijk eind volgende week verstuurd.”