Loil geschokt na afbranden horecapand: ‘Ons hele leven ligt daar’

LOIL – Herman Jansen staat maandag nog te trillen. De brand van zaterdagnacht bij het naastgelegen partycentrum Lara heeft er bij hem en zijn vrouw Elly flink ingehakt. Rond half drie werden de twee wakker gebeld door buurman Raymond Duis, die de brand ontdekte en direct actie ondernam.

“Het rookte wel”, vertelt Jansen. “Maar vuur was er nog niet te zien. Elly dacht zelfs dat het allemaal wel meeviel en ging weer naar bed. ‘Een emmer water erover en dan is het weg’, zei ze nog. Pas toen de politie haar uit bed haalde en ze buiten liep, voelde ze de hitte van de brand. Binnen een half uur stond vervolgens de zaal in lichterlaaie.”

Duis, die tegenover de zaal woont, werd wakker van de stank en wist meteen dat het mis was. “Ik vloog overeind en zei tegen mijn vrouw Marloes ‘er is brand’. Toen heb ik eerst bij ons thuis gekeken, maar daar was gelukkig niks. Buiten stond echter de Wehlseweg vol rook. Ik kon de overburen al niet meer zien. Vervolgens hoorde ik het knetteren. Marloes heeft direct 112 gebeld en ik heb de aangrenzende buren wakker gemaakt.”

Hulpverlening
De hulpdiensten waren snel ter plekke en sommeerden de bewoners van acht omliggende woningen hun huis te verlaten. Zij werden opgevangen in de pastorie en bij café en cafetaria de Papegaai. Pas rond half elf ‘s ochtends, nadat het asbestonderzoek was afgerond, mochten ze hun huis weer in.

Jansen: “We zijn vol lof over de hulpverlening. Die heeft fantastisch werk verricht. De brandweer heeft alle aanliggende woningen gered. Wij hebben alleen wat schade aan de aanhangwagen en de poort en scheidingsmuur achter het huis zijn ontzet.” Maar hij spreekt ook zijn waardering uit voor de mensen in het dorp. “Die hebben zich geweldig ingezet. Met name Raymond Duis, die de buurt wekte, en Marcel Wiendels en Onne Heesen, die alle mensen ‘s nachts van koffie en broodjes voorzagen.”

Familiebedrijf
Elly Jansen beseft zich maandag eigenlijk pas goed wat er zaterdagnacht is gebeurd. “Het is niet alleen de brand, ons hele leven ligt daar. Het is zo raar dat dat nu helemaal weg is.” De twee wonen niet alleen direct naast het partycentrum, beiden hebben ook een lang verleden met het pand. Elly’s familie Rasing was vanaf de bouw in 1910 tot 1985 eigenaar van de horecagelegenheid aan de Wehlseweg.

Elly: “In 1974 hebben we dit huis laten bouwen en wonen we hier. Ik ben toen meteen gaan werken bij mijn broer Theo Rasing, die het café, de cafetaria en zaal van mijn ouders voortzette.” Dat bleef ze doen toen het horecacomplex in 1985 werd overgenomen door de familie Hendriks. “Tot de verkoop in 2016 aan de huidige eigenaren hebben Herman en ik altijd geholpen. Maar ook de afgelopen jaren veegde Herman regelmatig de boel rond het pand aan.”

Dat hier nu zo’n abrupt einde aan komt, doet de twee pijn. “Ik vind het echt verschrikkelijk”, zegt Herman. “Vooral voor de huidige eigenaren. Maar eigenlijk voor iedereen in Loil. Het zal stil worden in het dorp.”

Eigenaren
De eigenaren, Murat Yilmaz en Murat Sahingöz, zijn maandag een beetje bekomen van de eerste schrik. Direct na de brand waren ze zeer emotioneel en nauwelijks in staat een woord uit te brengen. “We waren helemaal stuk”, zegt Yilmaz. “Het doet erg veel pijn. We vinden het ook heel erg voor het dorp, de vaste klanten en verenigingen. Alles is weg.”

Zaterdagavond hadden de twee nog een feest in de zaal. “Dat was rond twaalf uur afgelopen. We hebben daarna nog een beetje opgeruimd en zijn om half twee naar huis gegaan. Om drie uur belde een buurvrouw, dat Lara in brand stond. Daarop zijn we direct weer teruggereden. We dachten dat het allemaal wel meeviel, maar toen we het dorp inreden, zagen we de vlammen al en wisten we dat het fout was.”

Ze zitten echter niet bij de pakken neer en willen het eetcafé en de zaal graag weer opbouwen. “We willen verder en hier het liefst weer hetzelfde neerzetten als wat er stond. Maar dat moet natuurlijk wel kunnen”, zijn beiden ook realistisch.

Hendriks
Voor Leo en Wilma Hendriks, die de zaal en het café in 2016 na ruim dertig jaar aan Murat en Murat verkochten, is het een dag na de brand allemaal ook nog heel onwerkelijk. Zij zagen zaterdagnacht hun voormalige levenswerk in een paar uur tijd als sneeuw voor de zon verdwijnen.

“Alles wat we in 31 jaar hebben opgebouwd, was in vier en een half uur weg”, zegt Leo Hendriks. “We werden om drie uur ’s nachts door diverse buren gebeld en geappt dat Lara in brand stond. Slapen doe je dan niet meer, dus zijn we op de fiets gestapt en naar Loil gereden. Toen stond alles al in lichterlaaie. Dat doet wel wat met je. We waren nog steeds betrokken en stonden Murat en Murat af en toe nog met raad en daad bij. We leven dan ook erg met ze mee.”

Verloren
De zaal en het bijna 110-jarige café mogen inmiddels als verloren worden beschouwd. Het café lijkt vanaf het kerkplein nog redelijk in tact. Maar wie over de Wehlseweg langs het pand loopt, weet dat de hele horecagelegenheid waarschijnlijk reddeloos is verloren.

In de zaal is alleen de stalen draagbalk blijven liggen en staan de stenen buitenmuren nog overeind. De rest van de grotendeels houten constructie is bijna volledig in de as gelegd. Ook in het café is de schade enorm. Vanachter de dranghekken om het pand zijn de contouren van de bar nog wel deels zichtbaar. Het biljart staat nog, maar de lampen zijn van het plafond gevallen. Alles is zwart geblakerd en het dak staat op instorten.

“We hebben geen idee wat er is gebeurd”, vertelt Yilmaz. “Waar de brand is ontstaan, weten we ook niet. Het onderzoek is nog gaande. We hopen snel meer te weten en weer verder te kunnen.”