Loil gaat voor één gemeenschapsgebouw voor hele dorp

LOIL – Loil gaat voor één gemeenschapsgebouw, waar niet alleen alle verenigingen onderdak krijgen, maar ook ruimte is voor commerciële activiteiten. Onlangs presenteerde de Loilse Kontaktraad het plan al aan de verenigingen. Vorige week werden de overige inwoners van het dorp geïnformeerd.

De huidige Zomp.
De huidige Zomp.

“De wens van de verenigingen is één nieuw gebouw met een semicommerciële invulling”, zegt Peter Bosman namens de Werkgroep Gemeenschapsgebouwen van de Kontaktraad. “Het beheer is daarbij in handen van een commercieel horecabedrijf, dat zijn eigen broek moet ophouden. Het gebruik van de ruimte door de verenigingen staat echter voorop. Het werk wordt dan ook deels gedaan door vrijwilligers.”

Aanleiding voor een onderzoek naar de toekomstige invulling van de Loilse gemeenschapsgebouwen was het besluit van de gemeente Montferland in 2014 om te stoppen met de exploitatie van een groot aantal van haar accommodaties. Als gevolg hiervan wordt ook De Zomp in Loil afgestoten en ter overname aan het dorp aangeboden.

Gaandeweg het onderzoek werd Loil bovendien geconfronteerd met de sluiting van café zaal Hendriks. Verder is de toekomst van de kerk en school eveneens onzeker. De werkgroep maakte daarom in samenwerking met adviesbureau ICS een inventarisatie van alle voorzieningen in het dorp. Dat leidde uiteindelijk tot het huidige plan, dat de komende maanden wordt uitgewerkt.

Kosten
“Het voorstel gaat deze maand naar de gemeente. Zij moet kapitaal verschaffen voor het vervolgonderzoek”, vertelt Bosman. “Het streven is om voor 2017 met een gedetailleerd plan te komen, waarvoor ook voldoende draagvlak is. Globaal is berekend dat het gebouw 1,9 miljoen euro kost. Het moet echter wel duurzaam exploitabel zijn en mag geen molensteen worden om de nek van de Loilse samenleving.”

Wat de locatie wordt van het nieuwe gebouw is nog niet duidelijk. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de plek van de huidige Zomp, maar bijvoorbeeld ook naar het derde veld van SV Loil en de school. De school wordt voorlopig nog niet betrokken in het plan, maar de Kontaktraad is wel in overleg met het schoolbestuur.

“Denk bij de invulling van het gebouw in elk geval groots, verder dan Loil alleen”, geeft Loilenaar Bas Heuberger de Kontaktraad mee. “Kijk ook naar nieuw aan te boren partijen buiten Loil. In het verleden is gymvereniging Margriet al eens benaderd. Toen was er geen interesse, maar misschien zijn er nu wel mogelijkheden om de turnhal in de nieuwbouw mee te nemen.”

Ook wordt er geopperd om meer commerciële activiteiten in het gebouw onder te brengen. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan een dorpswinkel, postkantoor en pinautomaat. “Want wat blijft er van het huidige plan over als er straks toch een nieuwe uitbater op café zaal Hendriks komt”, vragen sommigen zich af. “Dan wordt het voor een nieuwe horecaondernemer toch minder aantrekkelijk om het gemeenschapsgebouw te runnen.”

Hendriks
In Loil wordt er echter niet alleen naar de toekomst van de gemeenschapsgebouwen gekeken. Nu Hendriks dicht is, heeft het dorp ook een acuut probleem om de verenigingen onderdak te krijgen. Onderzocht wordt er daarom of het mogelijk is om toch gebruik te blijven maken van het horeca-etablissement tot de plannen van de Kontaktraad zijn gerealiseerd of er een eventuele koper komt.

“Leo en Wilma Hendriks hebben onlangs aangegeven dat ze de ruimtes beschikbaar willen stellen voor de verenigingen, alleen zonder enige bemoeienis”, zegt initiatiefnemer Geert Jansen. “De verenigingen moeten dan zelf zorg dragen voor de inkoop van de drank en het beheer. De carnavalsvereniging heeft inmiddels aangegeven dat ze mee wil doen. Als ook de schutterij toezegt, dan is het al rendabel.”

Als het aan de aanwezigen ligt, krijgt het pand zo snel mogelijk weer een invulling. “Het dorp is met de sluiting van Hendriks erg stil geworden”, vindt Rianne Godschalk. “Er is bovendien geen terras meer. Onlangs zaten er op het houten bankje bij ‘de Papegaai’ fietsers hun appeltje op te eten.”

Lees ook: ‘Eén ontmoetingsplek voor alle Loilse verenigingen’