‘Leuk dat dit voor de ouderen wordt georganiseerd’

ZEDDAM/DIDAM – Zo’n vierhonderd 65-plussers namen zaterdag deel aan de Dag van de Ouderen in Montferland. ’s Ochtends deden zij mee aan diverse activiteiten verspreid door de gemeente. ’s Middags was er een slotmanifestatie in Meulenvelden. Zaterdagmorgen werd er onder andere petanque gespeeld in Zeddam en gehandwerkt in Didam.

Hanneke Berendsen (73) uit ‘s-Heerenberg doet al voor de vierde keer mee aan de Dag van de Ouderen. Voor de tweede keer is ze bij de Petanque Club Montferland in het Zandgat in Zeddam. “Dit was eigenlijk mijn tweede keus”, zegt ze eerlijk. “Ik had me ingeschreven voor een rondleiding in Stadsmuseum Bergh. Daar ben ik, ondanks dat ik in ’s-Heerenberg woon, nog nooit geweest. Maar die activiteit zat al snel vol.”

Ze vermaakt zich echter ook prima op de petanquebaan in Zeddam. “Het is gewoon leuk om gezamenlijk wat te doen, dan maakt het niet zoveel uit wat je doet. Ik ga vanmiddag ook naar Meulenvelden. Niet omdat ik me verveel, maar omdat ik het mooi vind dat dit soort dingen voor ouderen worden georganiseerd in Montferland.”

Annie Seegers-Lohschelder speelde zaterdag petanque in het kader van de Dag van de Ouderen.

Voor de activiteit in Zeddam schreven zich zeventien mensen in, waarvan er zaterdag dertien aanwezig waren. Daar is ook Annie Seegers-Lohschelder (71) bij. De geboren Kilderse is inmiddels zes jaar woonachtig in Zeddam, maar was nog nooit op de petanquebaan in het dorp.

“Ik vind het heel erg leuk om te doen en denk er zelfs over om lid te worden van de club”, vertelt ze. “Zo kom ik ook een beetje onder de mensen. Mijn man is vorig jaar april overleden. Hij nam altijd het voortouw, maar nu moet ik overal alleen op af. Het was wel even een drempel waar ik overheen moest, maar ik ben blij dat ik het heb gedaan. Leuk dat ze dit organiseren.”

Handwerkclub
In het Albertusgebouw in Didam wordt zaterdagmorgen door zo’n twintig dames gehandwerkt. Trees te Dorsthorst (82) en Riet Scholten (75) startten hier drie jaar geleden handwerkclub De Bezige Bijtjes, die zaterdag voor het eerst meedeed aan de Dag van de Ouderen. “Zo hopen we nog wat meer bekendheid aan de club te geven”, zegt Scholten.

De twee zaten tot drie jaar geleden altijd samen te kantklossen. Te Dorsthorst nam vervolgens het initiatief om de activiteit onder te brengen bij Welcom. “De eerste drie weken beleven we met z’n tweeën, maar daarna kwamen er steeds meer dames bij”, vertelt ze. “Inmiddels zijn we met 22 mensen, alleen maar vrouwen, die elke woensdagmorgen van 9.30 tot 11.30 uur samen handwerken.”

Niet alleen kantklossen, maar ook haken, breien en borduren. Te Dorsthorst: “Het maakt niet uit wat je doet. Je kunt ook gewoon binnenlopen met je handwerkje en om advies vragen. Het gaat vooral om de gezelligheid. Lekker wat kletsen, koffie drinken en elkaar helpen als het nodig is”, vindt Joke Barenbrug-Bloem, die zich ook bij de handwerkclub aansloot. “Het houdt je van de straat”, lacht ze.

De dames hopen dat er door de Dag van de Ouderen weer wat mensen blijven ‘hangen’. “Het is een heel laagdrempelige activiteit”, zegt Scholten. “Deelname kost niks en je hoeft je niet aan- of af te melden. Alleen de koffie is voor eigen rekening. Wie wil, kan op woensdagmorgen vrijblijvend binnenlopen. We hebben er inmiddels ook een paar ‘jongeren’ bij gekregen. Iedereen die handwerken wil, is welkom.”