Legende van de Nevelhorst in boekvertelling in bibliotheek Didam

DIDAM – In mei van dit jaar verscheen het boek ‘Legenden uit de Liemers’. Hierin zijn onder andere drie verhalen uit Montferland opgenomen. Dinsdag 5 november vertellen twee auteurs van dit boek vanaf 20 uur in de bibliotheek in Didam over de verhalen en zij lezen ook voor.

Het verhaal van Marieke Frankema speelt zich af op de plek waar nu de Nevelhorst ligt. Daar stond een kasteel en verrees later een hoeve. Van beide gebouwen is weinig overgebleven, maar de geest Fredegunde is er misschien nog. Bijzonder is dat Frankema is geboren in Sneek en woont in Haarlem, maar een Didams verhaal schreef voor het boek.

“Ik ben lid van Nimisa Publishing House, een coöperatie van ondernemende schrijvers”, legt Frankema uit. “Wij staan vaak op beurzen met onze boeken, en op één van die beurzen ontmoetten we Ferry Visser, een enthousiast lezer van boeken van eigen bodem en verkoper bij Rebers Boek en Buro in Zevenaar.”

Visser had, samen met Jannie van den Boogaard die ook betrokken is bij Nimisa, het idee om een hervertelling te maken van verschillende verhalen uit de regio en daar een bundel van te maken. “Met alle schrijvers hebben we dit opgepakt. Elke auteur koos een lokale legende om uit te werken tot een kort verhaal en zodoende is de bundel een tof boek geworden met daarin allerlei genres: horror, spookverhalen, magisch realisme, historie en zelfs een kinderverhaal.”

Het verhaal
Frankema was meteen helemaal blij met de legende van Fredegunde van de Nevelhorst, een verhaal over een adellijke dame die leefde ten tijde van de eerste kruistocht. Haar man, Diederich, trok ten strijde en liet haar voor zijn vertrek opnieuw haar trouw aan hem beloven, tot in de dood. Hij sneuvelde echter, en Fredegunde organiseerde een toernooi om opnieuw een man te vinden.

“Ik verklap de clou van het verhaal nog even niet, maar het eindigt niet goed voor alle betrokkenen”, zegt Frankema. “Naar verluidt spoken er nog altijd een ongelukkige ridder en een ongelukkige jonkvrouw rond in de buurt van de Nevelhorst.”

In haar verhaal, De schim, vertelt ze over de tijd na Fredegunde en Diederich. We kijken mee met Madelijne en Goyart, die het kasteel betrekken en we volgen Hannes, een boer die ruim een eeuw later besluit een hoeve te bouwen op de plaats waar het kasteel ooit heeft gestaan.

Frankema: “Ik weef twee lijnen ineen in dat verhaal, en dat is eigenlijk als een soort proloog voor het boek dat ik nu aan het schrijven ben, waarin Fredegunde en Diederich daadwerkelijk de hoofdrol spelen. Dat heeft als werktitel ‘Terug naar de Nevelhorst’ en toevallig heb ik hem vandaag in eerste versie afgeschreven.”

Onderzoek
Voor onderzoek is Frankema in Didam geweest. “Al is er van het kasteel natuurlijk weinig meer te vinden. Maar het was wel inspirerend om in de omgeving te zijn. Als het lukt, ga ik dinsdag voor de lezing ook nog even kijken, want ik vind het er heel fijn. En als het even kan, wil ik de eindredactieronde ook in Didam of daar in de buurt gaan doen.”

Naast het verhaal van Frankema staan er nog twee Montferlandse teksten in het boek. ‘De heks van Bergh’ is geschreven door Atalanta Nèhmoura en ‘Het witte wief van Montferland’ door Rianne Werring’. De tweede schrijver die dinsdag vertelt, is Joost Uitdehaag, onderzoeker en liefhebber van alles wat tijdloos is. Zijn verhaal in de bundel heet ‘De sage van de Magerhorst’ en speelt zich af rond Duiven, waar geesten rond kerst elkaar te lijf gaan met zwaarden. Het boek ‘Legendes uit de Liemers’ is dinsdagavond te koop. De toegang is 5 euro per persoon.