Leerlingen OBS ’t Montferland maken eigen Mondriaan

’s-HEERENBERG – ‘Mam, ik ga een Mondriaan maken!’ Die opmerking verwacht je niet van een 5-jarige. Toch gebeurde het tijdens het kunstproject van basisschool OBS ’t Montferland in ‘s-Heerenberg. Van 29 maart tot en met 11 april ging het hier over de kunst.

Leerlingen uit de groepen 3 en 4 van OBS ’t Montferland bekijken de kunstcollectie van Huis Bergh.

Leerlingen uit de groepen 3 en 4 van OBS ’t Montferland bekijken de kunstcollectie van Huis Bergh.

De leerlingen leerden over kunst in muziek, mode en meubels en ook over het werk van kunstschilders als Keith Haring, Vincent van Gogh en Pablo Picasso. Het kunstproject is onderdeel van de Nationale Kunstweken, een educatief lesprogramma voor basisscholen.

In de ontwikkeling van kinderen mag beeldende vorming niet ontbreken. Met woorden en cijfers kunnen kinderen veel duidelijk maken, maar juist hetgeen dat onbesproken blijft, komt tot uiting in creatie. Het OBS wil met het kunstproject alle leerlingen inspireren tot het maken van een echt kunstwerk.

Daarom verdiepten de groepen zich in kunstschilders. Voor de groepen 1 en 2 was dit Piet Mondriaan. Groepen 3 en 4 leerden meer over Keith Haring. De leerlingen van groepen 5 en 6 doken in het leven en het werk van Vincent van Gogh en bij de groepen 7 en 8 stond Pablo Picasso centraal. De leerlingen gingen als ware kunstenaars aan de slag en maakten vele creaties. Het enthousiasme was groot.

Zo maakten de leerlingen van groepen 1 en 2 een eigen Mondriaan, nadat ze hadden geleerd over de vakken, de kleuren en de stijl van deze kunstenaar. Groep 4 gebruikte een tablet om daarop een schilderij in de stijl van Keith Haring te maken. Dit schilderij werd vervolgens door hen geprogrammeerd tot een bewegend kunstwerk. De groepen 3 en 4 bezochten kasteel Huis Bergh om daar de kunstcollectie te zien. Op de terugweg naar school werden alle kunstwerken die zij tegenkwamen gefotografeerd, zoals het beeld van Mechteld ten Ham en van de leeuw op het stadsplein. Er werden meer dan 400 foto’s gemaakt.

Foto’s
De groepen 6 en 7 maakten een eigen versie van het schilderij ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch met daarop een foto van zichzelf in de rol van de hoofdpersoon. In groep 5 mochten de kinderen een bestaand schilderij uitkiezen van bijvoorbeeld Joan Miro of Pablo Picasso. Geïnspireerd door het gekozen schilderij schreven zij een verhaal.

Valentijn schreef naar aanleiding van een Picasso een spannend verhaal over een vrouw die van make-up hield en van wie al het geld werd gestolen door een heks. Gelukkig liep dit verhaal goed af. Groep 8 ging aan de slag met fotografie, meubeldesign, mode en beeldhouwen. Het resultaat was indrukwekkend.

Museum
Op dinsdag 11 april was het museum van de leerlingen geopend voor publiek. Nieuwsgierige ouders, opa’s, oma’s, vrienden en familie bewonderden de hele kunstcollectie. Er was veel te zien. De leerlingen van OBS ’t Montferland hadden hard gewerkt en veel gecreëerd. Als beloning ontvangt iedere leerling een persoonlijk online museum waar het eigen kunstwerk hangt. Het kunstproject is een terugkerend thema op basisschool OBS ’t Montferland.Facebooktwittergoogle_plus

OBS Montferland
Over de schrijver
OBS 't Montferland, openbare basisschool in 's-Heerenberg.