Dertien bolderkarren in Didamse carnavalsoptocht

DIDAM – Zo’n 120 leerlingen van de Didamse basisscholen lopen zondag 26 februari met dertien zelfgebouwde bolderkarren mee in de carnavalsoptocht. Ze doen mee aan de bolderkarcompetitie georganiseerd door de vier carnavalsverenigingen in het dorp. Daaronder ook twee wagentjes van kinderen van de Christoffelschool.

Edwin van Onna geeft een carnavalsworkshop over de bolderkarcompetitie aan de leerlingen van de Christoffelschool.

Edwin van Onna geeft een carnavalsworkshop over de bolderkarcompetitie aan de leerlingen van de Christoffelschool.

Twaalf cluster 4- en veertien cluster 3-leerlingen van de school voor speciaal onderwijs in Didam bouwen deze weken hun eerste echte carnavalswagentje. Twee weken geleden kregen ze, net als de andere bovenbouwklassen van de basisscholen, een eigen bouwpakket overhandigd. Dat bestaat, naast de bolderkar, onder andere uit pvc-buizen, hout, verf, kwasten en behangerslijm.

“We hebben zelf al kippengaas aangeschaft”, zegt onderwijzer Rubèn Aernds. Aernds is ook lid van De Vrolijke Drammers uit Loil en bouwt al jaren een eigen wagen met carnavalsgroep De Torito’s. Hij kent dus het klappen van de zweep. “Ik help de kinderen bij het bouwen van de karren, maar alles wat ze zelf kunnen, laat ik ze zelf doen. Zodat ze straks trots kunnen zijn op het resultaat, dat ze samen hebben behaald.”

Workshops
Zo gaat het volgens Edwin van Onna ook bij de groepen die al jaren bouwen. Als bestuurslid van De Vrolijke Drammers verzorgt hij de carnavalsworkshops voor de bolderkarcompetitie op de scholen. “Carnaval is een heel sociaal gebeuren”, vindt hij. “Iedereen is erbij betrokken en ieder kan zijn eigen kwaliteiten inzetten. Alleen door samen te werken, kun je een carnavalswagen bouwen. De één is goed in verven of lassen, de ander in organiseren. Door het bouwen leer je elkaars competenties kennen.”

Dat is één van de redenen dat Aernds de verenigingen vroeg de kinderen van de Christoffelschool ook te laten deelnemen aan de bolderkarcompetitie. “Voor deze kinderen is het heel belangrijk om in groepsverband bezig te zijn. Iedereen kan zijn eigen bijdrage leveren”, weet Aernds. “Maar ze vinden carnaval ook heel leuk. Bovendien is dit een project dat heel breed is opgezet. Daarin mag onze school niet ontbreken.”

Christoffelschool
Dus hield Edwin van Onna vorige week dinsdag voor de leerlingen van de Christoffelschool eveneens een presentatie over carnaval. Hij vertelde onder andere over het ontstaan van het feest, de rol van de prins en uiteraard over het bouwen van de wagens. “Ik zie dat jullie al krantenpapier op ballonnen hebben geplakt. Van die ballonnen kun je maskers maken. We noemen dat papier-maché. Die grote koppen op de wagens worden op dezelfde manier gemaakt. Alleen gebruiken we dan ijzerdraad en kippengaas om het wat steviger te maken.”

De bolderkarcompetitie wordt georganiseerd door alle Didamse carnavalsverenigingen: De Vrolijke Drammers, De 11jes, De Geinsköp en De Vrolijke Slörpers. Aan het project is verder medewerking verleend door de gemeente Montferland en welzijnsorganisatie Welcom.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.