Lancering coöperatie Peperbus Energie in Energiecircus Oud-Dijk Zuid

BABBERICH/DIDAM – In Energiecircus Oud-Dijk Zuid vindt woensdag 3 juli de feestelijke lancering plaats van coöperatie Peperbus Energie. Boeren in Babberich werken samen met inwoners aan Energiepark Oud-Dijk Zuid, dat in handen komt van burgers.

Iedereen uit de omringende kernen en dorpen kan meedenken over de plannen en meedoen door lid te worden van de nieuwe coöperatie. Wind en zon gaan straks in Oud-Dijk Zuid duurzame energie opwekken. Het energiepark krijgt een lokaal stempel. Het is de bedoeling dat de opgewekte stroom in de regio blijft. Via Peperbus Energie krijgen inwoners inspraak over de inrichting van het energiepark en de mogelijkheden om mee te investeren.

Om de plannen in Oud-Dijk Zuid te realiseren werken de boeren samen met Wiek-II, de stichting die in Nijmegen al verantwoordelijk was voor burgerwindpark Nijmegen-Betuwe. “Het vroegtijdig betrekken van omwonenden bij de plannen is heel belangrijk”, vertelt Pim de Ridder van Wiek-II. “Daarom zijn we de afgelopen tijd met de buurt in gesprek gegaan.”

Inmiddels zijn er twee drukbezochte bijeenkomsten geweest om de plannen samen vorm te geven. “We hopen veel inwoners enthousiast te maken om mee te doen met de nieuwe coöperatie.” Theo Holleman, varkensboer in Oud-Dijk Zuid en één van de initiatiefnemers, beaamt dit. “Het zou mooi zijn als bewoners van de uiteenlopende kernen Babberich, Didam-Zuid en Groot Holthuizen elkaar hierin kunnen vinden.”

Eigenaar
Peperbus Energie wil zelf eigenaar worden van het energiepark. Dit lukt alleen als genoeg leden straks mee-investeren. “Door eigenaar te worden krijgen we zelf zeggenschap. De opbrengst uit de stroomverkoop blijft dan bovendien in de regio. Dat is gunstig voor de lokale economie”, zegt Holleman. Het plan is dat inwoners op termijn hun eigen groene energie van het park kunnen afnemen, om in hun huis te gebruiken. De Ridder: “Op deze manier kunnen burgers zelf de regie pakken richting een duurzame toekomst.”

Lancering
De lancering van de coöperatie vindt plaats op 3 juli in de circustent van Burgers Geven Energie. ’s Middags komen de professoren van Mad Science naar melkveebedrijf de Vlottenburg aan de Ravenstraat 5 in Babberich. Met knettergekke proefjes en experimenten waar je haren recht van overeind gaan staan, leren kinderen meer over duurzame energie. De shows zijn om 15 en 16 uur. Om 20 uur is de feestelijke lancering van coöperatie Peperbus Energie. Belangstellenden zijn welkom en kunnen zich aanmelden via www.burgersgevenenergie.nl. Hier is ook het volledige programma te vinden. De toegang is gratis.

Omwonenden denken mee over Energiepark Oud-Dijk Zuid. Foto Christine Wevers