Laatste klassieke groentezaak Wichers sluit na zestig jaar de deuren

DIDAM – Met Bennie Wichers verdwijnt de laatste klassieke groentezaak uit het straatbeeld van Didam. Vandaag weegt de 74-jarige groenteman voor het laatst fruit, groenten en aardappelen af voor zijn klanten. Daarna gaat de pin erop en sluit de winkel na zo’n zestig jaar definitief de deuren.

“Ik denk niet dat ik vandaag nog veel verkoop”, zegt Wichers. “De schappen zijn bijna leeg en ik verwacht dat het vooral een dag wordt van afscheid nemen van mijn klanten. Die ga ik het meest missen. Dat dagelijkse contact en het ‘judassen’ met de mensen in de winkel komt niet meer terug. Maar het is goed zo. Ik koester wat ik heb gehad en kijk uit naar mijn pensioen.”

Ooit zei Wichers door te gaan tot zijn negentigste. Maar nadat hij een paar jaar geleden zijn nieuwe vriendin leerde kennen, kwam hij op die uitspraak terug. “Zij leerde mij dat er meer is dan alleen de winkel. Als je hele dagen aan het werk bent, heb je geen tijd voor sociale contacten. Bovendien kan ik nu, net als iedere opa, op mijn kleinkinderen passen. De laatste tijd deed ik dat er bij, maar dan blijkt toch dat je niet meer zoveel aankunt als vroeger.”

Ouders
Bennie Wichers groeide op in de groentezaak. Als kind stond hij al in de groentewinkel van zijn vader en moeder in Wehl. “Mijn vader is afkomstig van een tuinbedrijf aan de Loilseweg”, vertelt Wichers. “Toen hij mijn moeder, een Wehlse, leerde kennen, zijn ze daar een eigen zaak begonnen.”

Vervolgens ging de winkel samen met de aardappelhandel van Nol Reuling aan de Spoorstraat in Didam. Vader Wichers ventte bovendien nog in Loil en Didam. Daar stopte hij mee toen de familie aan de Hoofdstraat in Didam een tweede groentezaak opende. “Ik was toen 14 of 15 jaar”, weet Bennie Wichers nog. “Een paar jaar later heb ik de winkel van mijn ouders overgenomen.”

Dertig jaar geleden bouwde hij hier een nieuw pand. Sindsdien veranderde er weinig in de winkel. Jarenlang verkocht Bennie er samen met zijn vrouw Corry de traditionele groenten, fruit en aardappelen. “Later kwamen er nog kruidenierswaren en echte delicatessen bij, maar daar zijn we uiteindelijk weer mee gestopt.”

Soepgroenten
De rouwkost en groentepakketten voor de bami-, nasi- en stoofschotels bleven wel hardlopers. Daar stelde Corry zelf de recepten voor samen. Verder gaan de klanten waarschijnlijk vooral de soepgroenten missen. “Die waren wereldberoemd in Didam en omstreken”, lacht Wichers. “Ook de boerenkool was niet aan te slepen. Die sneden we heel fijn, zodat het direct met de aardappelen kon worden opgezet.”

Tot vanmiddag 18 uur zijn de groenten nog verkrijgbaar. Daarna neemt Wichers met een receptie definitief afscheid van zijn winkel en klanten. Het pand aan de Hoofdstraat 10 behoudt echter wel zijn winkelfunctie. Over een tijdje maken het fruit, de groenten en aardappelen namelijk plaats voor San’s Speelgoed.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.