Kunst en Kunstig biedt voor elk wat wils

ZEDDAM – Muziek, theater, kunst en lekker eten zijn de vaste ingrediënten die elk jaar terugkomen. Maar daarnaast zijn er aan de komende editie van het festival Kunst en Kunstig ook weer nieuwe elementen toegevoegd. Zo is er in het weekend van 30 september en 1 oktober een Praot en Pruufplein bij de Oswalduskerk en opent Enge Buren het festival op vrijdagavond.

Jesse van der Horst, de jongste deelnemer ooit. Foto Marc Hermans

Het culturele festival is bovendien nog wat compacter dan de afgelopen jaren. “We hebben de diverse podia en expositieruimten iets dichter bij elkaar geplaatst”, zegt Cécile Huls, die onder andere verantwoordelijk is voor de publiciteit rondom het festival. “Alle festiviteiten vinden nu grotendeels plaats tussen de kerk en de molen aan de Bovendorpsstraat.”

Daarin krijgt het kerkplein, net als tijdens het NK wielrennen, een centrale rol. Hier klinkt het hele weekend muziek, staan tafels en stoelen en kunnen de bezoekers genieten van een hapje en een drankje. “Tussen het kunst kijken door kunnen de mensen hier heerlijk relaxen”, zegt Huls. “Er staan diverse foodtrucks en stands, zoals een reizende bakker, frietfiets, wijnbar, koffiekar en Zoet & Zopie, speciaal voor de kinderen. Bovendien brengen we een breed muzikaal repertoire.”

Muziek
Op zondagmiddag staat bijvoorbeeld de jongerenband en gelegenheidsformatie Hej-now op het podiumplein. “Zij wonnen dit jaar de carnavalstrofee.” Verder zijn er die dag optredens van de jaren zestig band Restart, dialectzanger Paul Mulder en egerländerkapel de Iesellander Muzikanten. Zaterdag treedt het homokoor Shansons op en is er muziek van Beyond Jazz, De Deurdouwers uit Velp en Hausz-Orkest Brass uit ’s-Heerenberg.

“‘s Avonds is er een dialectavond in het Gildegebouw met in het voorprogramma De Boetners en als hoofdact Old Ni-js”, vertelt Huls. “In Old-Ni-js spelen (oud-)muzikanten van Normaal en Boh Foi Toch mee.” Voor deze avond en de openingsavond met Enge Buren, eveneens in het Gildegebouw, moet 10 euro entree worden betaald. “Beide avonden zijn bijna uitverkocht.” Alle overige festiviteiten zijn gratis toegankelijk.

Laagdrempelig
Huls: “We streven een cultureel festival na, dat laagdrempelig is en voor een breed publiek toegankelijk. Daar hebben we in de programmering ook rekening mee gehouden. Er is voor elk wat wils, ook op het gebied van kunst. Zo hebben we twee deelnemers die bijzondere fotografie laten zien, Patrick Peters en Rik Besselink. Bijzonder zijn ook de kunstzinnige creaties van Jesse van der Horst (14), de jongste deelnemer ooit.”

Verder is er straattheater van toneelvereniging Spontaan, dans van Dancin, zijn er workshops limericken door Joke Burink en speelt diezelfde Joke Burink samen met Marck Hofmeester en Mascha Mulder de smeuïge voorstelling Droomvlucht. Op zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur zijn alle festivallocaties gratis toegankelijk. Voor meer informatie en kaarten voor de vrijdag- en zaterdagavond kan de website www.kunstenkunstig.nl worden geraadpleegd.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.