Koren zingen coronaproof in tent, markthal en concertzaal

MONTFERLAND – Hoe kun je in deze coronatijd toch je geliefde hobby zingen uitoefenen? Koren in deze regio vonden creatieve oplossingen om toch samen te kunnen repeteren. A Sign of Friendship oefent al maanden in een tent. Mengelmoes zoekt voorlopig zijn heil in de markthal in Didam. Bergh’s Vocaal vond een onderkomen in de muziekschool.

“Wij zijn eind augustus weer begonnen”, zegt Rudy Staring, koorlid van Mengelmoes uit Didam. “Normaal gesproken oefenen we in Brede School De Ontdekking, maar daar hebben we niet genoeg ruimte. In de markthal wel, al oefenen we de eerste twee keer wel met de helft van de groep van 33 zangers. Als dat goed gaat, willen we snel weer met z’n allen zingen.” Ook Pop & Rock Koor Didam zingt voorlopig in de markthal.

A Sign of Friendship repeteert alweer drie maanden. Het was het eerste koor dat in quarantaine ging en het eerste koor dat weer begon. Toen de coronaregels in juni werden versoepeld, liet dirigent John Stinissen in de wei bij zijn ouders een tent bouwen. Daar sloeg hij op iedere anderhalve meter een piketpaaltje, waar zijn koorleden coronaproof kunnen zingen.

A Sign of Friendship zingt al drie maanden in een tent in plaats van in de gebruikelijke repetitieruimte bij partycentrum Plok.

“We hebben een koor van 165 zangers en zangeressen, waarvan er op dit moment bijna 140 naar de repetities komen”, vertelt Stinissen. “In het begin zongen we in een kleine tent van elf meter en oefenden we op dinsdag- en woensdagavond twee keer, steeds met 35 mensen. Inmiddels hebben we een tent van achttien meter en zingen we alleen nog op de woensdagavond in twee groepen van zeventig zangers. Het zingen geeft ons kracht in deze lastige tijd. We hebben zoveel steun aan elkaar.”  

Podium
Deze week krijgen de leden zelfs een eigen podium. “Ik heb voor iedereen een pallet, waarop we zingen”, zegt Stinissen. Hierop kunnen de zangers hun eigen stoel plaatsen, die ze meenemen naar de repetities. “Verder nemen de leden zelf hun koffie, thee, bier en wijn mee. Dan hoef ik na afloop niet alles te ontsmetten. Verder staat er een toiletcabine als sanitaire voorziening. Nu het wat kouder wordt en eerder donker is, plaatsen we ook kachels en zorgen we voor voldoende licht.”

Stinissen heeft overal aan gedacht om coronaproof te kunnen repeteren. In de tuin van zijn ouders zijn met pijlen looprichtingen aangegeven, overal staat desinfecterende gel en op het toilet wordt het fonteintje met de voet bediend. “We hebben al controle van de politie gehad en die gaf ons een dikke pluim. Op dinsdag repeteert de Liemers Cantorij hier ook en een koor uit Pannerden wil nu ook gebruik maken van onze faciliteiten.”

Bergh’s Vocaal
Bergh’s Vocaal heeft de repetities op 3 september weer opgepakt. Er wordt voorlopig geoefend in de concertzaal van Muziekschool Oost-Gelderland in ’s-Heerenberg. “Uiteraard nemen we alle voorschriften zo goed mogelijk in acht”, vertelt Luciën Tacke namens het koor. “Jammer genoeg durven nog niet alle leden naar de repetities te komen. Al respecteren we dat natuurlijk wel.”

Wat volgens Tacke gemist wordt, is het door de anderhalve meter ontstane ‘hoor contact’ binnen de eigen stemgroep. Bergh’s Vocaal zingt vooral meerstemmige koorwerken van klassieke componisten, maar ook populaire muziek. “Gelukkig staan er weer een paar concerten op de agenda, al is het nog niet zeker dat deze kunnen doorgaan. Maar Bergh’s Vocaal is en blijft optimistisch.”

Mengelmoes tijdens de eerste repetitie in de markthal in Didam. Foto Rudy Staring