Komkommerfestival geeft invulling aan rustige zomerse zaterdagavonden

DIDAM – Op het terras van Jan&Jan vindt deze weken voor het vijfde achtereenvolgende jaar het Komkommerfestival plaats. Iedere zaterdagavond in de maanden juli en augustus, de spreekwoordelijk komkommertijd, treedt er een band, duo of soloartiest op in de open lucht. “En telkens hangen ze er met de benen uit”, zegt Floor Gesthuizen.

Vanavond treden The Guilty Pleasures op bij Jan&Jan.

Floor is één van de kinderen van Frank en Geerte Gesthuizen, die in het horecabedrijf van hun ouders werkzaam zijn. Ze wordt net als haar broer en zussen op de zomerse zaterdagavonden bij Jan&Jan ingezet om het publiek te bedienen. “Het festival is echt heel groot geworden, iedereen moet meehelpen”, vertelt ze. “De afgelopen weken zat het terras tjokvol. Met Brood op de Plank en Kaliber hadden we een paar grote bands, maar het mooie weer hielp natuurlijk ook mee.”

Het was zus Juul Gesthuizen die in 2014 het initiatief nam voor het Komkommerfestival. Uit liefde voor de muziek, die ze van huis uit meekreeg, maar ook om een mooie invulling te geven aan de zaterdagavonden in de rustige zomertijd. “We wilden graag wat meer bandjes programmeren”, zegt Juul. “Bovendien wilden we met het festival iets toevoegen aan een periode waarin doorgaans niet zoveel te doen is.”

Gemoedelijk
Inmiddels is het festival een begrip geworden in Didam. Steeds meer mensen vinden op zaterdagavond de weg naar het terras in het centrum van het dorp, waar ze gratis kunnen genieten van relaxte muziek in een gemoedelijke sfeer. “Alsof je op een terras zit in een klein mediterraans dorpje”, vindt Floor. “Je krijgt er echt een vakantiegevoel van.”

De optredens zijn veelal akoestisch of semi-akoestisch. Een aantal muzikanten keert jaarlijks terug, maar er zijn elk jaar ook weer nieuwe acts te zien. “We proberen zoveel mogelijk lokale en regionale artiesten te programmeren”, vertelt Juul. “Het genre is heel divers, van herkenbare covers tot latin en salsa.”

Programma
Vanavond staat het duo The Guilty Pleasures op het podium. De twee muzikanten spelen met slechts één gitaar, één stem en één kickpedaal goede en foute muziek van toen en nu. Ze beginnen om 21 uur en spelen tot middernacht vrijwel non-stop door. De overige zaterdagen in augustus worden ingevuld door SHER (11 augustus), Me and a Halfman (18 augustus) en Collin Hoeve (25 augustus).

Juul: “SHER en Collin Hoeve stonden vorig jaar al op het Komkommerfestival. Me and a Halfman is nieuw. Zij spelen muziek uit de jaren ’60, ’70, ’80 en ’90, van pop en rock tot country en soul. Zo brengen we elke week voor ieder wat wils.”Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.