Drukke dag voor horeca, maar niet te vergelijken met carnaval

’s-HEERENBERG – ’s-Heerenberg heeft al jaren de luxe van twee grote evenementen die de stad niet alleen regionaal, maar ook landelijk op de kaart zetten. Qua bezoekersaantallen spant carnaval de kroon. Maar op de eerste zondag in december zorgt de Montferland Run, zeker nationaal, misschien nog wel voor een grotere promotie van de stad.

Ook voor de horeca in ’s-Heerenberg vormen beide evenementen de hoogtepunten van het jaar. Zondag mocht de binnenstad zo’n 10.000 bezoekers verwelkomen, waarvan ongeveer 4500 hardlopers, die allemaal wel even binnenliepen voor een drankje, broodje of kop erwtensoep.

Horeca
“Dit is voor ons een hele drukke dag”, vertelt Chantal Schenning van De Gracht. Het zalencentrum aan de Marktstraat in ’s-Heerenberg vormt al twintig jaar het episch centrum van de Montferland Run. “De finish ligt precies voor onze deur”, zegt Schenning. “Bovendien vindt hier de inschrijving en tijdregistratie plaats. De organisatie en hardlopers nemen deze dag echt de zaal, kroeg en zelfs de keuken over. Maar wij vinden het hartstikke leuk, het is een keer wat anders.”

Het verschil met andere dagen is dat er tijdens de Montferland Run vooral koffie, thee en warme chocolademelk wordt geschonken. “Dit is een heel ander publiek dan dat we doorgaans binnen hebben. Omdat we zo dicht bij de finish zitten, komen er na afloop wel mensen binnen voor een biertje, maar we schenken toch vooral warme dranken. Het is ook niet te vergelijken met carnaval. Dat zijn voor ons echt topdagen. Maar dit is ook een mooie dag, vooral omdat het evenement ’s-Heerenberg weer even op de kaart zet.”

Daar profiteert niet alleen De Gracht van. Ook de overige horeca pikken een graantje mee van het sportevenement. Zo vindt in kasteelcafé Heeren Dubbel elk jaar de persbijeenkomst plaats en biedt hotel de Lantscroon onderdak aan diverse lopers. “Een aantal deelnemers slaapt hier en in de dagen voorafgaand aan het evenement verzorgen we de lunch en het diner voor de atleten”, vertelt Nikita Mens, medewerkster van de Lantscroon. “Verder mogen we hier de organisatie en sponsoren ontvangen en voorzien we de sponsors en jury bij de finish van een drankje.”

Belangrijk
Bij Grandcafé De Snor en restaurant Smouzen is het zondag ook volle bak. Al is het voor beide horecagelegenheden niet de drukste dag van het jaar. “Het is wel een belangrijke dag voor ons en voor ’s-Heerenberg”, zegt Marcel Schuurman, eigenaar van De Snor. “Wij hebben het hele jaar plezier van de Montferland Run. Veel lopers en bezoekers blijven komen als ze hier één keer zijn geweest. Het gebied leent zich goed voor hardlopen en wielrennen. Montferland zet zichzelf op de kaart met dit soort sporten.”

Nico Wissink van Smouzen is het met zijn collega eens. “Ik heb ook het idee dat mensen terugkomen, omdat ze ’s-Heerenberg een leuke stad vinden en de omgeving mooi”, zegt hij. “Toch is dit voor ons geen extreme topdag. Doorgaans hebben we op zondag veel mensen die lunchen. Nu komen ze voor een kop koffie, warme chocolademelk en bord erwtensoep. Maar het is altijd wel een leuke dag. Het geeft reuring en dat is altijd mooi.”

Wedstrijd
De wedstrijd over 15 kilometer leverde gisteren uiteindelijk twee parcoursrecords op. Tijdens de 24ste editie van de Montferland Run werd zowel bij de mannen als de vrouwen de snelste tijd verbeterd. Bij de mannen versloeg de Keniaan Geoffrey Koech zijn landgenoot Josphat Boit in de eindsprint en finishte in 42 minuten en 13 seconden.

Boit kwam vijf seconden later over de streep. Derde werd de Ethiopier Tesfahun Akalnew op tien seconden van de winnaar. Daarmee bleven drie atleten onder het parcoursrecord van Geoffrey Mutai uit 2012. Mohamed Ali werd de snelste Nederlander op de twaalfde plaats in een tijd van 44 minuten en 35 seconden, op twaalf seconden gevolgd door Frank Futselaar. Hierna kwamen Niels Theloosen, Noah Schutte en Bjorn Koreman over de finish in de Molenstraat in ‘s-Heerenberg.

Winnaar Geoffrey Koech valk voor de finish in ‘s-Heerenberg.

De overwinning bij de vrouwen ging naar de 19-jarige Tsigie Gebreselama in een eindtijd van 47 minuten en 29 seconden. Daarmee werd het parcoursrecord van Bezunesh Bekele uit 2005 met een minuut verbroken. Tweede werd de Keniaanse Joan Melly op acht seconden achterstand. Derde werd de Ethiopische Rediet Molla op 1 minuut en 27 seconden van de winnares. De Nederlandse Susan Krumins miste het podium op twaalf seconden en werd vierde in een eindtijd van 49 minuten en 8 seconden.

Geoffrey Koech loopt hier nog op een tweede plaats, kort achter zijn landgenoot Josphat Boit. Foto Montferland Run