Kiwanis Montferland wil af van herenclub en zoekt dames

DIDAM – Kiwanis Nederland begon in 1965 als herenclub. Sinds 1987 worden er bij de serviceclub echter ook dames toegelaten. Toch zijn er in Nederland nog maar weinig dames lid. Voor Richard Vos, Toon Schepers en Peter Quint was dit bijna drie jaar geleden de reden om uit Kiwanis ‘de Liemers’ te stappen en een nieuwe gemengde club te starten in Montferland.

Tijdens NLDoet hielpen de leden van Kiwanis Montferland bij het opruimen en schoonmaken van Sportstal Stokkum.

Tijdens NLDoet hielpen de leden van Kiwanis Montferland bij het opruimen en schoonmaken van Sportstal Stokkum.

Daarvoor benaderden zij in eerste instantie vooral vrouwen. Inmiddels telt de club twaalf leden, waarvan vier heren en acht dames. “De aanwezigheid van vrouwen maakt Kiwanis Montferland een hele andere club dan de overige serviceclubs”, vindt Schepers. “Met heren is het vaak ouwe-jongens-krentenbrood, vrouwen voeren een veel strakkere agenda. Dat bevalt prima. Na twaalf jaar lid te zijn geweest van een herenclub geeft een gemengde club bovendien weer een nieuwe prikkel.”

In oprichting
Kiwanis Montferland is officieel nog in oprichting en valt nu nog onder een Kiwanisclub in de buurt. Om op eigen benen te mogen staan, moeten de leden eerst een aansprekend project organiseren, waarmee wordt bijgedragen aan het welzijn en de ontwikkeling van de medemens en in het bijzonder kinderen.

“Het doel van Kiwanis is fondsen te genereren en acties te organiseren voor behoeftige mensen”, vertelt Vos. “In eerste instantie lokaal, maar we dragen ook bij aan landelijke en internationale projecten. Eén van onze laatste acties bij Kiwanis ‘de Liemers’ was bijvoorbeeld de organisatie van een wandelvijfdaagse voor het hospice in verpleeghuis de Liemerije in Zevenaar.”

Kiwanis Montferland hield in december onder andere een wijnactie en verkocht tijdens Didam op Stelten Zweedse vuurfakkels voor de aanschaf van een tandemfiets voor mensen met een verstandelijke beperking. In maart deden de leden ook mee aan NL Doet en werd de sportstal in Stokkum opgeknapt en gepoetst.

“Wij vergaderen één keer per maand en doen dat vooral om projecten op te zetten voor onze medemens”, zegt Schepers. “Leden van Kiwanis zijn heel pragmatisch en steken graag de handen uit de mouwen. Als we een project hebben bedacht proberen we daarvoor geld te genereren door in actie te komen en niet zelf de portemonnee te trekken.”

Lidmaatschap
Een lidmaatschap van de club is dan ook niet alleen voorbehouden aan mensen die het heel breed hebben. Vos: “We zijn heel laagdrempelig. Iedereen kan lid worden. De enige voorwaarde is dat je binnen de club moet passen.”

Ook zoekt Kiwanis Montferland een diversiteit aan beroepsgroepen. Zo is er inmiddels een wethouder, juriste, kunstenares en ondernemer lid. “We hebben nu een gezonde, stevige basis en willen die graag verder uitbouwen”, zegt Vos. “Wie interesse heeft en eens wil komen kijken, is dan ook van harte welkom.” Belangstellenden kunnen mailen naar toon.schepers@planet.nl.

Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.