Kissa en Melly winnen Montferland Run

‘s-HEERENBERG – De 23e editie van de Pfixx Solar Montferland Run is gewonnen door de Oegandees Stephen Kissa. Net als vorig jaar werd Mohamed Ali beste Nederlander. Bij de dames was Joan Kelly de snelste over vijftien kilometer. Jacelyn Gruppen ging als snelste Nederlandse over de finish.

De kopgroep gedurende een deel van de Montferland Run. Foto Maikel Sellink

De Montferland Run werd onder herfstachtige omstandigheden gelopen. Door de harde wind en de regen was het voor veel atleten niet mogelijk om in de buurt van hun beste prestaties te komen. Tijdens de omloop door de heuvels van het Montferland bleef lange tijd een kopgroep van twaalf atleten bij elkaar.

De Oegandees Stephen Kissa verrichte veel kopwerk, in zijn kielzog gevolgd door de alert lopende Belgische Europees marathonkampioen Koen Naert en diens landgenoot Bashir Abdi. Ook de beklimming en afdaling van de steilste klim in het parcours, Peeskesbult, bracht geen verandering in de situatie voorin de wedstrijd.

Pas in de laatste drie kilometers wist Solomon Berihu de kopgroep uiteen te drijven en in de laatste kilometer een voorsprong te nemen door een val van Kissa. Voor de finish wist Kissa de getalenteerde jonge Ethiopiër uiteindelijk net te verslaan. Beide eindigden in een tijd van 43 minuten en 41 seconden. Bashir Abdi werd derde, gevolgd door Koen Naert, die met 43 minuten 47 seconden wederom een persoonlijk record liep. Net als vorig jaar werd Mohamed Ali beste Nederlander.

Vrouwen
Bij de vrouwen gingen lopers met naam van start. De wereldkampioene marathon, de voor Bahrein uitkomende Rose Chelimo, en de Keniaanse specialiste op de halve marathon Joan Melly startten als de favorieten. Het was jammer dat de wereldkampioene marathon  Chelimo door een val het contact met de kopgroep verloor.

In de slotkilometers besliste Joan Melly de wedstrijd in haar voordeel. Ondanks de zware omstandigheden bleef ze met haar eindtijd van 48 minuten en 44 seconden slechts twaalf seconden boven het parcoursrecord. Tweede werd de Ethiopische Bekelech Gudeta, voor de Oegandese Mercyline Chelangat. Beste Nederlandse werd de voormalig nationaal marathonkampioene Jacelyn Gruppen.