Kinderen spelen deuntje mee in echt orkest

DIDAM – Met een rood aangelopen hoofd en bolle wangen bliezen de leerlingen van het Spelenderwijsorkest in Didam afgelopen week hun eerste tonen uit de trompet. Ook mochten ze de fluit, klarinet en cajon uitproberen. Op één van deze instrumenten spelen ze over twaalf weken mee in een heus orkest.

De leerlingen van het Spelenderwijsorkest mochten vorige week dinsdag onder andere de klarinet uitproberen. “Geef ze meteen en instrument, dan worden ze vanzelf enthousiast.”

De leerlingen van het Spelenderwijsorkest mochten vorige week dinsdag onder andere de klarinet uitproberen. “Geef ze meteen en instrument, dan worden ze vanzelf enthousiast.”

Het Spelenderwijsorkest is een initiatief van Kunstwerk! Het Musiater. Zij startte al succesvolle pilots op drie basisscholen in Zevenaar en wil die een vervolg geven in Didam. Daarvoor zocht ze de samenwerking met harmonie De Club, fanfare DES Nieuw-Dijk en Welcom. Vorige week dinsdag kregen zeven leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 van de basisscholen onder leiding van dirigent Edwin Rosmulder hun eerste les op Het Kompas.

“Met het Spelenderwijsorkest willen we de kinderen in een korte tijd kennis laten maken met en enthousiast maken voor muziek”, vertelt Robert Hootsen, coördinator van het project. “Dat doen we door ze direct samen te laten spelen op een instrument. Kinderen vinden het echt wel leuk om muziek te maken. Spelen op een trompet of trommel bijvoorbeeld vinden ze geweldig. Maar daarvoor moeten ze nu wel eerst twee jaar AMV-lessen volgen.”

Instrument
Volgens Hootsen haken velen daardoor af. “Wil je kinderen interesseren voor muziek dan moet je ze binnen een jaar de basisstappen leren en ze vervolgens direct een instrument laten kiezen, waarop ze het geleerde in de praktijk kunnen brengen.” In het Spelenderwijsorkest gaat het nog wat sneller. Daar krijgen de leerlingen tijdens de eerste les al een instrument in handen, waarop ze na twaalf weken hun eerste tonen meeblazen of –slaan in een echte harmonie of fanfare.

“Hiervoor hebben we diverse arrangementen geschikt gemaakt voor een jeugdorkest, zodat kinderen aanvullend een simpele partij mee kunnen spelen”, legt Hootsen uit. “Kinderen studeren drie ritmische patroontjes in. Daarbij spelen ze continu samen. In het orkest is het ook belangrijk dat je weet wat de ander doet. Tijdens het concert spelen ze uiteraard alleen hun eigen partij.”

Jeugdorkest
De initiatiefnemers hopen de kinderen daarmee zo enthousiast te maken, dat ze daarna bij de vereniging of muziekschool gaan spelen. “Het liefst in een jeugdorkest”, zegt Hootsen. “Maar als de vereniging dat niet heeft, dan meteen in het grote orkest. Het is echter aan de verenigingen zelf om dat op te pakken.”

Op dit moment hebben zeven kinderen zich aangemeld voor het Spelenderwijsorkest. Er is echter nog ruimte voor meer leerlingen. Het project bestaat uit twaalf lessen op de dinsdagmiddag van 15.30 tot 16.15 uur. De kosten voor twaalf repetities en een concert als afsluiting zijn 7,50 euro. Aanmelden kan nog via www.sjorssportief.nl of Welcom, 0316-223520 of p.frolich@welcommail.nl.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.