Kinderboerderij brengt nieuw leven in bloemenbuurt

DIDAM – De herinrichting van het Lockhorstpark en de komst van de kinderboerderij hebben nieuw leven in de Bloemenbuurt van Didam gebracht. “Beiden hebben de saamhorigheid in de buurt versterkt”, vindt Menno Driessen, voorzitter van de kinderboerderij. “Maar met de geboorte van een geitje is er ook letterlijk nieuw leven gekomen.”

De beheerders Ilse Rutten (links) en Marijke Dikker met voorzitter Menno Driessen en het pasgeboren geitje Evelientje in hun midden.
De beheerders Ilse Rutten (links) en Marijke Dikker met voorzitter Menno Driessen en het pasgeboren geitje Evelientje in hun midden.

Donderdag 30 april worden het Lockhorstpark en de kinderboerderij officieel geopend. “Er is nu vooral veel aandacht voor de kinderboerderij. Daar is ook iedereen heel enthousiast over”, zegt Tanja Loeff, die als wethouder betrokken is bij de ontwikkeling van het park. “Maar het is al in 2001 begonnen met het idee voor een ‘nieuw’ Lockhorstpark. Dat verpauperde helemaal.”

Pas in 2008 kregen de plannen voor het nieuwe park echt gestalte. Op initiatief van Henk Kuipers van de gemeente Montferland werd er een projectgroep gevormd, waarin ook bewoners van de Bloemenbuurt waren vertegenwoordigd. Langzaam maar zeker sloten er steeds meer partijen aan en kreeg het project vorm.

“Marijke Dikker en Ilse Rutten hadden het idee voor een kinderboerderij opgepakt”, vertelt Driessen. “Ik zat toen in de projectgroep en heb bij Marijke aangeklopt of we elkaar niet konden versterken. Zij was meteen enthousiast. Ook Laris en Zozijn haakten bij het project aan. Samen hebben we er een prachtig park van gemaakt.”

Lockhorstpark
In het park zijn bomen gekapt, is de vijver uitgediept en zijn de oevers aangepast. Verder is de dierenweide verlaagd, is er een nieuwe padenstructuur aangelegd met nieuwe lichtmasten, zijn de twee hondentoiletten samengevoegd tot één grote en is met nieuwe beplanting een open en helder beeld gecreëerd. Tenslotte is er een waterspeelplaats in de vorm van Nederland aangelegd. “Het is een mooi, open park geworden”, vindt Driessen. “Ik heb nooit begrepen wat er met zichtlijnen werd bedoeld, maar nu snap ik het.”

In het najaar van 2014 startte Laris ook met de bouw van de kinderboerderij. Met veel inzet vanuit de buurt en steun van sponsoren en andere vrijwilligers kwam de kinderboerderij de afgelopen maanden gereed. Zo werden er een konijnenheuvel aangelegd, zandbak en wipkippen geplaatst en een picknicktafel in de wei geplaatst.

“De betrokkenheid van de omwonenden is heel groot”, zegt Dikker. “Een grote groep bewoners heeft meegeholpen bij de bouw, er is een buurman die elke avond de poorten dichtdoet en er is veel sociale controle. Als er iets met de beesten is, horen we het meteen. Mensen komen elke avond even kijken hoe het met Evelientje is, ons pas geboren geitje. Die naam heeft één van de bewoners van Meulenvelden bedacht.”

Vrijwilligers
Het enige waar het de Stichting Kinderboerderij Didam nu nog aan ontbreekt, is voldoende vrijwilligers om dagelijks open te kunnen zijn. “Onze wens is om van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 16.30 uur open te zijn en alleen dinsdag- en donderdagmorgen niet”, vertelt Rutten. “Maar daarvoor hebben we wel voldoende mensen nodig. Dat redden we nu nog niet. Dus als er mensen zijn, die ons willen helpen, dan kunnen ze zich aanmelden via de website www.kinderboerderijdidam.nl of langskomen. Want nu de kinderboerderij er ligt, willen we ook graag dat iedereen er zoveel mogelijk gebruik van kan maken.”