Kilder van 1956 centraal in Ons Dorp van Omroep Gelderland

KILDER – In de elfde aflevering van Ons Dorp op dinsdag 11 juni is de filmploeg van Johan Adolfs te vinden in Kilder. De tv-serie van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar 1956 en geeft een inkijk in het toenmalige leven in het dorp.

Kilder komt daarin keurig voor de dag. Het lijkt wel of de voorjaarsschoonmaak net is begonnen. Overal zijn dames bezig met ramen lappen, poetsen en matten kloppen. Ze doen hun uiterste best om hun dorp zo fraai mogelijk neer te zetten.

In de dorpsfilm is ook slagerszoon Gerard Gerritsen – hij geeft ook commentaar bij de film – prominent in beeld. Eén keer wanneer hij met zijn bezorgfiets op pad gaat en een tweede keer al zagend in een dikke koeienschenkel. In de volgende scène loopt een talentvolle jonge acteur met een kapotte schoen door een plas water. Dat vraagt om reparatie en dus komt een bezoek aan schoenmaker Bleekman uitgebreid in beeld. De winkeliers betaalden in de meeste gevallen zo’n 20 gulden voor dit soort reclame.

De filmers hebben daarnaast oog voor de mooie omgeving van Kilder. Naast de werkende en sportende bewoners is op de achtergrond regelmatig het landschap van het Montferland te bewonderen. Terug bij de dorpelingen is er aandacht voor de gymdames op het schoolplein, het zogenaamde ongeluk waarbij de EHBO te hulp schiet en de plaatselijke voetballers en handbalsters. SV Kilder was waarschijnlijk de opdrachtgever voor deze film. Tot slot meldt Schutterij Sint Jan zich voor de muzikale afsluiting van de opnamedag.

Ons Dorp
Ons Dorp portretteert aan de hand van historische opnames van filmmaker Johan Adolfs het Gelderse dorpsleven uit de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw. De serie komt tot stand in samenwerking met het Gelders Archief, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), Regionaal Archief Rivierenland en de plaatselijke historische genootschappen.

Ons Dorp is elke dinsdag om 17.20 uur te zien op Omroep Gelderland. Daar wordt de uitzending ieder uur herhaald. De aflevering is ook online terug te kijken. Dat kan via de Facebook-pagina en Uitzending Gemist.