Kernen krijgen jaar extra tijd voor overname dorpshuis

’s-HEERENBERG – Loil, Nieuw-Dijk, Stokkum en Zeddam krijgen nog een jaar langer de tijd om hun dorpshuizen voor een euro over te nemen van de gemeente. De gebouwen worden uiterlijk 1 januari 2019 afgestoten, zo besliste de gemeenteraad donderdagavond unaniem. Daarmee stemde de raad grotendeels in met het voorstel van het college.

Met het aannemen van een amendement van CDA en VVD kwam de raad tegemoet aan de wensen van Loil en Stokkum, die aangaven meer tijd nodig te hebben. In Stokkum dreigt een tweespalt te ontstaan omdat een deel van de inwoners gelooft in nieuwe ontwikkelingen bij het gildehuis, terwijl anderen kiezen voor het ‘redden’ van de kerk om daar een nieuw project te ontwikkelen.

Loil wil de Zomp wel kopen, maar onder andere voorwaarden dan de gemeente biedt. Het dorp gaat daarbij voor nieuwbouw en vraagt hiervoor van de gemeente een bedrag van ruim acht ton. De gemeente wil echter geen onderscheid maken tussen de verschillende dorpen en gaat niet verder dan het afwaarderen van de boekwaarde van het gebouw, het overdragen van de opgebouwde onderhoudsreserve, een eenmalige exploitatiebijdrage van 30.000 euro en een investeringsbijdrage van 250.000 euro.

Tijd kopen
Dit besluit is door de gemeenteraad gehandhaafd. De dorpen krijgen nu echter niet tot 1 januari 2018 de tijd om tot overname over te gaan, maar tot 1 januari 2019. “De dorpen kunnen extra tijd kopen”, zegt Oscar van Leeuwen, fractievoorzitter van het CDA. “Het voorstel voorziet erin dat de onderhoudsreserve die anders wordt overgedragen, naarmate de tijd verstrijkt, wordt afgebouwd met de kosten voor onderhoud en het eventuele negatieve exploitatiebudget.”

Van Leeuwen noemt daarbij Loil als voorbeeld. “De onderhoudsvoorziening voor Loil van 112.283 euro is na een jaar nog maar 77.283 euro, uitgaande van 10.000 euro aan onderhoud en een negatieve exploitatie van 25.000 euro. We willen de tijd bieden tot begin 2019 waarmee de kans wordt geboden om de voetbalaccommodaties te betrekken bij de plannen. Is de onderhoudsvoorziening eerder op dan wordt alsnog de accommodatie eerder afgestoten.”

Loil is blij met het uitstel, maar nog altijd niet gelukkig met het genomen besluit. “Het was voor nu het maximaal haalbare”, zegt Ivonne Harmsen, voorzitter van de Kontaktraad Loil. “We hadden op meer gehoopt, maar niet verwacht. We willen de Zomp best overnemen, maar onder onze voorwaarden. Hopelijk lukt het ons om samen met de gemeente de komende tijd alsnog voldoende financiële middelen voor nieuwbouw te vinden.”