Kasteel Huis Bergh onderdeel fietsroute kinderen

’s-HEERENBERG – Kasteel Huis Bergh is onderdeel van een spannende digitale fietsroute voor kinderen. Op woensdag 26 april vinden er onder de noemer Berend en het Onkruyt verschillende activiteiten plaats op het kasteel.

Ridderslag. Foto Huis Bergh

Ridderslag. Foto Huis Bergh

Berend van Hackfort gaat op Kasteel Huis Bergh in de leer als page om op zijn achttiende tot ridder geslagen te worden. Berend leert van alles wat een page en een schildknaap weten moeten, maar leert ook Walburga, de dochter van Graaf Oswald, kennen. Jongens en meisjes gaan woensdag 26 april zelf verkleed door het kasteel en leren wat een ridder of hofdame moet kunnen om een diploma te verdienen.

In het kasteel is ook de gravin zelf aanwezig. Zij vertelt hoe het is om in een kasteel te wonen. In de wapenkamer van de graaf kunnen kinderen zelf voelen hoe het is om een zwaard vast te houden, een ijzeren handschoen aan te hebben of een ridderhelm te dragen.

Graag willen Berend en Walburga dat er heel veel kinderen met hen mee doen en uiteindelijk ook een ridder- en hofdamediploma ontvangen. Kinderen kunnen daarbij de gevangenis bekijken, waar ’t Onkruyt heeft vastgezeten. Ook is het mogelijk om boven in de toren een kijkje nemen of de vijand er aan komt. De activiteiten starten om 11.30, 13 en 14.30 uur.

Kinderroute Belevingsweek
In de meivakantie staat de Achterhoek in het teken van de Kinderroute Belevingsweek. Meer over de AbelLife route-app staat op achterhoek.nl/routes. Startpunt van de route is Landal Stroombroek aan de Landweerswal 2 in Braamt.

De route kan worden gestart met een potje middeleeuws midgetgolfen bij Landal Stroombroek (gratis op vertoon van de routeapp). Onderweg is de stop bij Kasteel Huis Bergh (graag melden bij het Koetshuis), waar het eerder genoemde programma staat te wachten. Op vertoon van de routeapp krijgen deelnemers 2 euro korting op de prijs van 8,50 euro. Onderweg kan ook een kijkje worden genomen bij de Grafelijke Korenmolen in Zeddam.

De route is van 10 tot 17 uur te fietsen en duurt twee tot drie uur, exclusief het programma op kasteel Huis Bergh van 75 minuten. Kijk voor meer informatie op www.huisbergh.nl of bel 0314-661281.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.