Vol filmweekend voor jubilerend Filmhuis Didam

DIDAM – Filmhuis Didam draait vrijdag 12 en maandag 15 april om 20 uur Das Schweigende Klassenzimmer. De film is een waar gebeurd verhaal over een Oost-Duitse schoolklas, die in 1956 een ‘zwijgprotest’ aantekent tegen het neerslaan van de Hongaarse Opstand.

Het is 1956 en tijdens een bezoek aan een bioscoop in West-Berlijn zien de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest. Terug in Stalinstadt (nu Eissenhüttenstadt) willen ze uit solidariteit met de gevallen slachtoffers een gebaar maken. Ze krijgen hun hele klas mee en tijdens een les houden ze allen een minuut stilte.

Dit simpele gebaar veroorzaakt flink wat onrust. In eerste instantie doet de schooldirecteur het af als een onschuldige puberdaad. Als het incident echter ter ore komt van het ministerie van Onderwijs beoordeelt de minister het als een contrarevolutionaire daad en eist dat de organisator binnen een week bekend wordt gemaakt. De klas blijft solidair met elkaar en de scholieren weigeren dit, wat verstrekkende gevolgen heeft voor hun verdere leven.

Green Book
Zaterdag 13 en vrijdag 19 april is om 20 uur de film Green Book te zien. Green Book is een inspirerend, hartverwarmend en waar gebeurd verhaal over de hechte vriendschap tussen een Italiaanse uitsmijter en een Afro-Amerikaanse concertpianist. Zij worden gedwongen hun verschillen opzij te zetten om de meest onvergetelijke reis van hun leven te maken. De voorstelling op 13 april is een feestelijke jubileumvoorstelling ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Filmhuis Didam.

Reserveren voor de films kan via www.filmhuisdidam.nl. De zaal en de kassa gaan 45 minuten voor aanvang van de voorstelling open.