Joop Boxstart doet deur van zijn ‘huiskamer’ Grimpeur Wielersport definitief op slot

BABBERICH – Het is mooi geweest. Joop Boxstart doet zaterdag definitief het slot op de deur. Na 28 jaar komt er daarmee een einde aan Grimpeur Wielersport. “Het is goed zo. Ik heb ook de leeftijd. Ik ben geen 62 meer”, lacht Boxstart. “Je moet oppassen dat je op je 72ste geen karikatuur van jezelf wordt.”

Al was Boxstart misschien nog wel even doorgegaan als er drie maanden geleden geen klant was binnengekomen, die zijn winkelpand aan de Beekseweg in Babberich wilde kopen. “Ik heb het er wel eens met Ans over gehad om te stoppen, maar als dit niet op mijn pad was gekomen, was het nooit zo snel gegaan. Die klant vroeg me: ‘Hoe lang ga je nog door? Wil je het niet verkopen?’. Binnen een kwartier was de deal rond. Een mooier moment om te stoppen is er toch niet.”

Rijkdom
Volgens Boxstart klopt alles nu namelijk nog. Hij is in 28 jaar nooit met tegenzin vanuit Wehl naar Babberich gereden en ook de laatste maanden is het plezier in zijn werk niet minder geworden. Bovendien heeft hij nog voldoende andere hobby’s en plannen, waar hij zich na zaterdag volledig op kan storten. Niet voor niets prijkt al sinds het aangekondigde afscheid de tekst ‘Wegens rijkdom gesloten’ groot op zijn etalageruit.

“Het is toch prachtig dat je op je 72ste nog gewoon kunt werken en gezond bent”, zegt Boxstart. “Bovendien heb ik in 28 jaar zoveel mooie mensen leren kennen en kennis opgedaan. Daar haalde ik een groot deel van de inspiratie voor mijn liedjes uit. Waar zie je het nog dat er een bankstel in de winkel staat, waarop je gewoon een uurtje gaat zitten om een gezellig praatje te maken. In het moderne ondernemerschap kan dat niet meer. Ik heb dat altijd wel gekund. Daarbij heb ik hier gouden jaren gehad. Dat noem ik rijkdom.”

Huiskamer
Boxstart heeft in zijn wielerzaak dan ook altijd het huiskamergevoel voorop gesteld. Mensen moesten zich er thuis voelen. Met een kopje koffie en wat lekkers erbij het leven van alledag bespreken, terwijl Boxstart aan een fiets sleutelde. “Er moest wel sfeer zijn”, vindt Boxstart. “Anders was ik wel eerder gestopt.”

Er lag ooit zelfs een plan voor een winkel met een heus wielercafé, waar je ook een ijsje, een glas fris en een kop koffie kon kopen. “Daarvoor had ik in eerste instantie het grenskantoor gekocht. Dat stond een jaar of vijf, zes leeg en was een doorn in het oog van de gemeente Emmerich. Ik had alle vergunningen ook snel rond, tot het kadaster ingreep. Het gebouw stond deels op de berm en dat kon niet worden verkocht. Dus moest de koop weer worden teruggedraaid.”

Vervolgens kocht Boxstart het pand aan de Beekseweg, waar hij een deel van zijn plannen toch in kwijt kon. Hij richtte de winkel in als een museale huiskamer, waar de klant niet alleen terecht kon voor allerlei eigentijdse wielerbenodigdheden, maar ook herinneringen kon ophalen. Zo hangen er tal van shirtjes en foto’s van bekende wielrenners uit het heden en verleden.

“Ik heb shirtjes van Cees van Espen, Alberto Contador, Lance Armstrong en Claudio Chiappucci en alles van Servaas Knaven. Ook heb ik een aantal dingen van Frits Schür. Dat vond ik een geweldige renner. Die spullen geef ik terug. Misschien vind ik dat nog wel het moeilijkst, om alles af te breken.”

Fietsen en muziek
Voor een zwart gat is hij niet bang. Na zaterdag zijn er voldoende dingen waar hij zijn vrijgekomen tijd aan kan besteden. Zo gaat hij zelf weer fietsen, iedere morgen een uurtje of twee. “Ik ga mijn levensritme niet veranderen en blijf om half zeven opstaan. Dat heb ik altijd gedaan.”

En hij blijft natuurlijk liedjes schrijven en spelen. Op de gitaar en joekelille, die hij de afgelopen 28 jaar altijd mee naar de winkel nam. “Ik wil andere dingen doen, waar ik veel plezier in heb. Zoals mooie programma’s maken en overdag optreden. Dat kon nooit. Ik heb nog genoeg inspiratie voor nieuwe liedjes, die haal ik gewoon uit het dagelijks leven. En verder wil ik een boek uitbrengen. Met alle herinneringen en verhalen van mensen, die ik bij de Grimpeur heb opgedaan.”

Afscheid
Woensdag 31 juli houdt Boxstart zijn afscheidsdag. Zaterdag gaat definitief de deur op slot. Tot die tijd is de winkel van dinsdag tot en met vrijdag nog open van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 18 uur en op zaterdag van 9 tot 14.30 uur. De laatste voorraad racefietsen, frames, kleding, schoenen en onderdelen gaat deze week weg met 50 tot 80 procent korting.