Jongeren praten mee over toekomst gemeente Montferland

DIDAM – Om er achter te komen wat jongeren echt belangrijk vinden, heeft de gemeente Montferland het Jongeren Innovatie Lab opgericht. Binnen dit lab doet het Bureau BrightDynamics, in opdracht van de gemeente, onderzoek naar de behoefte van jongeren tussen de 15 en 30 jaar.

Hiervoor worden de jongeren op woensdag 6 en donderdag 7 juni uitgenodigd in het werkcafé van het gemeentehuis in Didam. Hier wordt ze door middel van een interactief multimedia programma gevraagd hoe zij de toekomst van de gemeente Montferland zien. Hoe willen zij later leven, wonen en werken?

“Wil je een toekomstbestendig Montferland bouwen, dan moet je ook de jongeren meenemen in beleidsplannen op de langere termijn”, vindt wethouder Ruth Mijnen. “Waar hechten zij waarde aan en welke voorzieningen vinden zij belangrijk? We hopen tijdens de twee interactieve bijeenkomsten op frisse, nieuwe ideeën van de jongeren.”

Uitnodiging
Voor de eerste avond op woensdag 6 juni worden jongeren van 15 tot 22 jaar uitgenodigd. Op donderdagavond zijn jongeren van 23 tot 30 jaar welkom. Zij worden per brief uitgenodigd. Maar ook bij sportverenigingen, jongeren ontmoetingsplekken en scholen is er aandacht voor het Jongeren Innovatie Lab.

“Politiek is voor veel jongeren nog ver mijn bed”, weet Mijnen. “Maar op het moment dat ze geen huis kunnen kopen of huren, komt het ineens dichtbij. Daarom proberen we ze nu al aan te laten haken. Zo willen we jongeren blijven verbinden aan thema’s die te maken hebben met hun toekomst.”

De twee interactieve bijeenkomsten zijn dan ook helemaal op de interesses van jongeren gericht. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van digitale hulpmiddelen. De jongeren kunnen met hun mobiele telefoon bijvoorbeeld reageren op stellingen.

Mijnen: “De avond is zo ingericht dat jongeren worden uitgenodigd om iets te ‘zeggen’. De verwachting is dat daarmee ook jongeren aan het woord komen, die nu nog geen stem hebben. We hopen tijdens de twee avonden dan ook veel informatie binnen te halen, die we kunnen meenemen in het maken van nieuw beleid.”

Alle ruim 6000 jongeren tussen de 15 en 30 jaar uit de gemeente Montferland zijn uitgenodigd voor de twee bijeenkomsten in juni. De bijeenkomsten duren van 19 tot ongeveer 22 uur. Aanmelden kan via innovatielab@brightdynamics.nl.Facebooktwittergoogle_plus

Natasja Scheerder
Over de schrijver
Natasja Scheerder was twaalf jaar werkzaam als journalist voor diverse huis-aan-huis kranten van Wegener. Sinds juni 2012 heeft ze haar eigen tekstbureau Tekst by Tas. De lokale journalistiek bleef echter trekken. In januari 2014 lanceerde ze daarom haar eigen online krant Stem van Montferland.