Stem van Montferland Joep

Joep’s beslommeringen: Vuurwerk

Veel mensen vinden het afsteken van vuurwerk geweldig, maar u zult begrijpen dat ik, en met mij alle andere dieren, er niet op zit te wachten. Van de andere kant wil ik de mensen het jaarlijkse pleziertje op oudejaarsavond niet ontzeggen. Ik kruip dan wel voor die ene avond met mijn poten over mijn oren dicht tegen mijn baasje aan en hoop dat het snel voorbij is.

Het afsteken van vuurwerk op oudejaarsavond staat al hevig ter discussie, maar nu komt er ook nog eens de discussie bij over het irritante geknal van mensen die het leuk vinden om bij verjaardagen om twaalf uur in de nacht de buurt te laten merken dat er iemand jarig is. De discussie over oudejaarsavond kan ik nog enigszins begrijpen, maar over die laatste absoluut niet. Op het gebied van het afsteken van vuurwerk is er een wetgeving die voor iedereen begrijpelijk is. Dus alles wat buiten die wet gebeurt, is illegaal en derhalve verboden. Om nog maar te zwijgen over geluidsoverlast.

Zouden die overenthousiaste mensen niet weten dat zij de wet overtreden. Zouden zij niet het besef hebben dat zij asociaal gedrag vertonen doordat zij de hele buurt wakker maken puur en alleen omdat zij op dat moment in de belangstelling willen staan. Of zouden deze mensen er simpelweg schijt aan hebben dat zij hun omgeving uit hun slaap halen.

Zoals deze week al in de krant gepubliceerd, het is moeilijk om deze rustverstoorders te pakken omdat het moment suprême al voorbij is voordat de politie arriveert. Deze hele commotie zou echter niet nodig zijn als mensen zelf het besef en fatsoen hebben dat zij andere mensen niet tot last moeten zijn.

‘Nachtbrakers geloven niet dat enig ander wezen recht heeft om op bed te liggen als zij zelf op zijn’