Joep’s beslommeringen: Voetbal

Voor sommigen is voetbal slechts een spelletje, voor andere is het complete oorlog. Als ik met mijn vriendjes met een bal speel, gaat het er soms best wel heftig aan toe en natuurlijk wint degene die uiteindelijk de bal heeft, maar het gaat ons altijd om het spelletje. Dat wij, met kameraden onder elkaar, ons weer eens flink hebben kunnen uitleven.

In de mensenwereld is dat vaak anders. Behalve dat het om de winst en sportieve eer gaat, zijn er bij sommige amateurverenigingen bestuurders of geldschieters die menen dat zij Berlusconi in hoogsteigen persoon zijn en dat zij met hun uitpuilende portemonnee een vereniging tot in de hoogste regionen van de Nederlandse competitie kunnen brengen.

Neem nu voetbalvereniging Babberich. Na eerst jaren met kunst- en vliegwerk, dankzij regelmatige manipulatie van afgelaste wedstrijden en het wegkapen van talenten bij omliggende verenigingen, in de hoofdklasse te hebben gebivakkeerd, zijn zij inmiddels afgezakt naar de tweede klasse. Hun vrees dat zij in deze regionale klasse tegenstanders met geslepen messen tussen hun tanden tegemoet konden zien, werd bewaarheid. Nu, nog slechts een kwart van de competitie gespeeld moet worden, bungelen zij weer in de onderste regionen, waarmee een nacompetitie tegen een zeer gemotiveerde runner-up uit de derde klasse in het zicht komt.

Zoals verwacht hebben binnen het elftal de eerste schermutselingen al plaatsgevonden en hebben enkele spelers de club verlaten, omdat de penningmeester even verstek liet gaan.
Bij de hoofdsponsor loopt het ook niet meer zo op rolletjes, want net zoals bij het eerste elftal, begint bij hem het zakenimperium langzaam af te brokkelen.

Voetbal mag in de mensenwereld dan wel vaak oorlog zijn en de Berlusconi’s in Nederland menen dan misschien wel dat voor geld alles te koop is, maar geld is slechts een kortstondige motivator. Je koopt er geen wilskracht, doorzettingsvermogen, kameraadschap en clubliefde voor en je krijgt er zeker geen goed karakter door.

‘Wie meent hoog te staan, is dicht bij zijn val’.

Facebooktwittergoogle_plus

Joep
Over de schrijver
Boxer Joep kijkt met een kritische blik naar de mensenwereld om zich heen. Hij is politiek geïnteresseerd en volgt de Montferlandse partijen op de voet. Joep reist echter ook graag en gaat regelmatig met zijn baasje op pad. Zijn belevenissen zet hij vervolgens met een scherpe pen op papier. Onder de titel ‘Joep’s beslommeringen’ schrijft Joep voor Stem van Montferland wekelijks een column of reportage over het wel en wee in deze gemeente.